A aflat din Monitorul Oficial că e demis: Secretar de stat la Finanţe, destituit de Tudose imediat după ce a reușit cel mai bun împrumut al României

A aflat din Monitorul Oficial că e demis: Secretar de stat la Finanţe, destituit de Tudose imediat după ce a  reușit cel mai bun împrumut al României

Guvernul Tudose premiază competența membrilor săi prin…demitere. Enache Jiru a fost destituit din funcția de secretar de stat pentru trezorerie în cadrul Ministerul Finanțelor imediat după ce se împrumute la cel mai mic cost din istorie pentru un împrumut pe 10 ani.

Această performanță a fost realizată pe 11 octombrie când România a ieşit pe pieţele externe cu ultima emisiune de eurobonduri din acest an înregistrând cel mai mare succes din istorie şi probabil ultimul împrumut ieftin al ţării noastre. În cadrul emisiunii a fost atrasă de pe piețele financiare internaționale suma de 1 miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piața secundară. Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate, fiind obținut un randament de 2,114% fata de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie, scrie economica.net.

Imediat, pe 12 octombrie a venit și premiul de la Mihai Tudose. Enache Jiru a aflat din Monitorul Oficial că a fost demis din funcția de secretar de la Finanțe fără ca premierul să se obosească să dea măcar un telefon în care să îi explice decizia.

Enache Jiru era secretar de stat la Finanțe și șef al Trezoreriei Statului din 2012 fiind unul dintre cei mai longevivi și specializați pe acest domeniu.