A doua Margaret Thatcher: Cine este Liz Truss, politiciana care l-ar putea înlocui pe Boris Johnson

A doua Margaret Thatcher: Cine este Liz Truss, politiciana care l-ar putea înlocui pe Boris Johnson
Foto: Hepta/DPA Images / Jacob King.

Această femeie a fost deja numită „a doua Thatcher”. Secretarul de Externe Liz Truss este unul dintre ultimii doi candidați (împreună cu Rishi Sunak) pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru britanic. Ce se știe despre această femeie? Cineva o numește „foarte ciudată”, cineva știe doar despre dragostea politicianului pentru espresso și Taylor Swift. Muți se întreabă dacă politiciana de la  Oxford are calitățile necesare pentru a conduce o țară?

Liz urăște să piardă

Liz s-a născut la Oxford în 1975 într-o familie de intelectuali care o ura cu adevărat pe Thatcher. Tatăl ei era profesor de matematică, iar mama ei era asistentă și profesoară. Liz este cea mai mare dintre cei patru copii și are trei frați mai mici. A urmat școala primară în Paisley, în Scoția, apoi s-a mutat la Leeds, unde a urmat școala secundară.

Profesorii subliniind faptul că tânăra a demonstrat deja ambiție și competitivitate, dar nu i-a plăcut să piardă. Într-un interviu acordat revistei You, Truss s-a descris ca fiind o soră mai mare „autoritară” și a spus: „Întotdeauna am fost un medic care efectuează intervenții chirurgicale”.

Liz Truss a cerut abolirea monarhiei

După ce a devenit președinte al democraților liberali de la Oxford, în 1994, Truss a ținut un discurs la conferința liberal-democraților. Politiciana a cerut abolirea monarhiei. „Noi, liberal-democrații nu credem că oamenii sunt născuți pentru a conduce”, a spus ea.

Drumul spre politică

După facultate, Truss a devenit contabilă și a lucrat pentru Shell și Cable & Wireless, dar și-a dorit mereu să intre în politică. După mai multe încercări nereușite, în 2010 a fost aleasă în cele din urmă deputată pentru Norfolk South West cu o majoritate de 13.140 de voturi, iar doar doi ani mai târziu a intrat în guvern ca ministru al Educației.

Comparații cu Thatcher

Călătoria lui Truss în Europa de Est în anii ’90 i-a influențat viziunea asupra lumii și a făcut-o să admire figura cu care este adesea comparată astăzi: Margaret Thatcher. „Aceste țări tocmai redevenise libere, iar sentimentul de libertate nou găsit a fost copleșitor pentru Liz. Era convinsă că Thatcher, fiind puternică, a ales abordarea corectă”, spunea unul dintre colegii ei. Astăzi, Truss este cunoscută sub numele de „Thatcher 2.0”.

Prima femeie procuror general și Lord Cancelar

În 2016, Truss a făcut istoria Marii Britanii devenind prima femeie procuror general și Lord Cancelar din istoria de 1000 de ani a Regatului Unit. Un an după aceea, Liz a părăsit această funcție pentru a deveni secretar șef al trezoreriei. Un susținător al politicii pieței libere, ea a scris împreună cu alți parlamentari o carte intitulată „Britain Set Free”, în care este sugerată dereglementarea.

Postul de ministru al afacerilor externe

Truss a devenit secretar de externe anul trecut, când Dominic Raab a fost demis pe fondul criticilor privind gestionarea evacuării traducătorilor din Afganistan. Liz este a doua femeie care deține acest rol, după Margaret Beckett din Partidul Laburist, cu 15 ani înaintea ei. În timpul mandatului său ca secretar de externe, Truss a asigurat eliberarea cetățenilor britanici Nazanin Zagari-Ratcliffe și Anoushe Ashuri, care au fost reținuți în Iran.

Promisiuni politice

În cazul în care Liz Truss va fi aleasă în funcția de premier, aceasta promite că va reduce imediat taxele (ca orice alt candidat, cu excepția lui Rishi Sunak). Ea a spus: „Sub conducerea mea, aș începe să reduc taxele din prima zi pentru a lua măsuri imediate pentru a ajuta oamenii să facă față cheltuielilor. Trebuie să începem să aducem banii înapoi în buzunarele oamenilor imediat, știm că familiile se luptă să-și facă rost în acest moment.

Aș inversa creșterea asigurărilor naționale. La acea vreme, m-am opus în cabinet pentru că am crezut că este o greșeală și cred că este o greșeală și mai mare acum, când ne confruntăm cu probleme economice. De asemenea, aș institui un moratoriu temporar asupra nivelurilor de energie verde pentru a reduce cu 153 de lire sterline facturile de electricitate ale oamenilor.

Și nici nu aș crește impozitul pe profit, pentru că sunt de părere că este vital să atragem investiții în țara noastră”. Candidata vrea, de asemenea, să elimine taxele „verzi” la facturile la energie, să redirecționeze banii către armament. În plus, Liz se opune autoidentificării persoanelor transgender „fără controale și echilibru”, amintind că este important să luptăm în continuare pentru drepturile minorităților.

Urmăriți B1TV.ro și pe