A fost anunțat primul referendum care ar putea duce la anexarea regiunii ucrainene Zaporojie

A fost anunțat primul referendum care ar putea duce la anexarea regiunii ucrainene Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina. Foto: Hepta - Sputnik

Șeful regiunii Zaporojie, Evgheni Balitski, a declarat că a semnat un ordin pentru organizarea unui referendum privind aderarea la Federația Rusă.Referendumul urmează să aibă loc în prima jumătate a lunii septembrie.

Rogov a spus că s-ar putea ca referendumurile privind unirea regiunilor Herson și Zaporojie ar putea avea loc în același timp

Șeful administrației militaro-civile a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov a spus că referendumurile privind unirea regiunilor Zaporojie și Herson cu Rusia ar putea avea loc în aceeași zi.

Rogov a cerut anterior, duminică, desfășurarea permanentă a trupelor rusești în regiune, pentru a asigura securitatea acesteia împotriva tentativelor de agresiune externă.

„Vrem ca regiunea noastră să aibă baze militare [rusești] în mod permanent”, a declarat Rogov.
Rezoluția privind organizarea referendumului a fost citită de Vladimir Rogov. Înainte de aceasta, el a subliniat că locuitorii din regiunea Zaporojie și Rusia sunt un singur popor.

„Noi, participanții la forum, declarăm că ne punem viitorul pe faptul că suntem împreună cu Rusia. A sosit timpul să restabilim dreptatea istorică. Suntem încrezători că, în calitate de membru al Rusiei, regiunea Zaporojie va fi protejată de orice intruziune”, se arată în rezoluția pe care Rogov a început să o citească.

Volodimir Zelenski a avertizat că negocierile de pace cu Rusia ar fi imposibile în cazul organizării unor asemenea referendumuri

„Pe baza principiului liberei alegeri, considerând opinia fiecărui locuitor al regiunii noastre ca fiind valoarea principală, ne declarăm intenția de a organiza un referendum privind intrarea Regiunii Zaporojie în Federația Rusă ca entitate constitutivă cu drepturi depline”, a citat el rezoluția.

La jumătatea lunii iulie, Evgheni Baliţki anunţase că doreşte să organizeze un astfel de referendum la începutul toamnei acestui an, informează Agerpres, care citează AFP.

Lansarea pregătirilor oficiale ale referendumului are loc într-o perioadă când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că negocierile de pace cu Rusia ar fi imposibile în cazul organizării unor asemenea referendumuri în regiunile ucrainene aflate sub controlul ruşilor.

”Nu noi suntem cei care organizăm referendumul, locuitorii acestor regiuni au astfel de proiecte”, a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Trebuie ca Zelenski să-i întrebe pe cetăţenii săi de ce mulţi dintre ei nu vor să trăiască în ţara lui”, a adăugat Peskov.

De la debutul agresiunii contra Ucrainei pe 24 februarie, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)