A fost găsit cel mai căutat criminal de război din lume, acuzat că ar fi organizat comiterea genocidului din Rwanda

A fost găsit cel mai căutat criminal de război din lume, acuzat că ar fi organizat comiterea genocidului din Rwanda
Sursa foto: Twitter

După 20 de ani de căutare a unuia dintre cei mai căutați criminali din lume, aceasta s-a încheiat într-un cimitir din afara orașului Harare, capitala statului african Zimbabwe, conform The Guardian.

Bărbatul este suspectat că ar fi organizat măcelul din Rwanda în urma căruia au fost uciși sute de mii de ruandezi.

Cel mai căutat criminal de război din lume a fost găsit

Conform investigatorilor ONU, corpul  fostului comandant al gărzii prezidențiale din Rwanda, care a fost condamnat pentru genocid este îngropat sub o lespede de piatră inscripționată, însă, cu un alt nume. Descoperirea mormântului s-a făcut cu ajutorul unei dovezi cruciale: un desen de mână al pietrei de mormânt a lui Mpiranya.

La cererea investigaților ONU, luna trecută, corpul bărbatului a fost deshumat, iar identitatea lui Mpiranya a fost confirmată marți după efectuarea unei analize ADN.

Bărbatul a murit în Harare în luna octombrie a anului 2006 în urma unui atac de cord provocat de tuberculoză. Acesta este acuzat că a organizat măcelul în urma căruia au fost omorâți mii de ruandezi și că a permis uciderea a și mai multor persoane.

Cum a fost găsit cel mai căutat fugar și criminal de război din lume

În data de 7 februarie, investigatorii au ajuns la cimitirul de lângă Harare, unde mormintele nu se vedeau aproape deloc din cauza vegetației crescute.

După două ore de investigații, anchetatorii au reușit să găsească o piatră de mormânt neagră ridicată în memoria lui Sambao Ndume. Însă, ce a atras atenția a fost dată de naștere, care era identică cu cea a lui Mpiranya și anume 30 mai 1956.

Unul dintre anchetatori  a povestit despre momentul descoperirii: „A fost acel moment când colegul meu a strigat: ‘L-am găsit!’ Stăteam cu toții acolo uitându-ne la [mormânt]. A fost exact cum ne-am imaginat. Toată munca grea, suișurile și coborâșurile, au dus la acest moment.”

Inscripția în limba franceză sculptată pe mormântul lui Mpiranya este: „Aici se odihnește pe vecie cel care și-a iubit patria, poporul și familia mai mult decât propria viață”.

Tribunalul internațional l-a inculpat pentru opt capete de acuzare și pentru  crime împotriva umanității, însă bărbatul a fost dat dispărut și nu a putut fi judecat, conform Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:20 - Cutremur de 3,7 grade în România. Seismul, resimțit în mai multe orașe
08:13 - SUA ar urma să înarmeze Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a înlătura blocada navală rusă
07:53 - Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”