A murit cântăreaţa mexicană Chavela Vargas

A murit cântăreaţa mexicană Chavela Vargas

Cântăreaţa mexicană Chavela Vargas, pioniera stiulul musical ”ranchera” (un gen popular în vestul Mexicului, practicat în general de bărbaţi) a murit duminică, la vârsta de 93 de ani.

Supranumită și ”doamna cu poncho roșu” Vargas a cunoscut faima în anii 60-70, atât pentru calitățile sale muzicale, cât și prin viaţa privată scandaloasă, marcată de dependenţă de alcool şi o homosexualitate afişată.

Primul album al artistei a apărut ăn 1961 și a fost urmat de alte 80  de materiale discografice. Descoperită în timp ce dădea reprezentații pe stradă, Vargas și-a datorat parțial faima europeană și faptului că melodiile ei au fost incluse pe coloana sonoră a unor filme de success (printre cele mai cunoscute fiind ”Frida” sau ”Babel”).

Artista  a avut o relație foarte apropiată cu Frida Kahlo și cu Diego Rivera; chiar s-a zvonit că ar fi avut o relație intimă cu pictorița mexicană.

După ce a devenit dependentă de alcool, artista s-a retras timp de 20 de ani din cariera muziclă și a reuşit să îşi revină şi să aibă din nou succes în anii ’90, graţie unui turneu mondial în timpul căruia a reuşit să umple până la refuz celebrele săli de spectacole Olympia din Paris şi Carnegie Hall din New York.

Câteva dintre piesele ei de success sunt „La Llorona”, „Piensa en mi” şi „El ultimo trago”.

Chavela Vargas – Piensa en mi

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22432').select();" id="embed_text_22432" />