Accesul oficialilor belaruși în sediul NATO de la Bruxelles, restricționat după deturnarea zborului Ryanair

Accesul oficialilor belaruși în sediul NATO de la Bruxelles, restricționat după deturnarea zborului Ryanair
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din statele NATO discută în sistem de videoconferință, marți, la o zi după decizia Alianței Nord-Atlantice de a restricționa accesul în sediu pentru un grup de oficiali belaruși.

Decizia vine în contextul în care, în 23 mai, autoritățile belaruse au deturnat un zbor comercial al Ryanair, care se deplasa între Atena și Vilnius, și l-au forțat să aterizeze la Minsk. În avion se afla și disidentul belarus Roman Protasevich, care a fost arestat alături de iubita sa, Sofia Sapega, odată ce avionul a ajuns la sol.

Accesul oficialilor belaruși în sediul NATO de la Bruxelles, restricționat

„Am decis să restricționăm accesul personalului belarus în sediul NATO, pe baza evaluării noastre asupra măsurilor de securitate de la sediu”, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Euronews.

Este de așteptat ca mișcarea să afecteze circa cinci oficiali belaruși, care vor rămâne astfel fără obișnuitele ecusoane de delegație, dar și fără accesul în anumite zone din sediul NATO de la Bruxelles. Ei vor putea în continuare să intre în complex, însă în calitate de vizitatori.

Deși nu este stat membru NATO, Belarus a avut o misiune diplomatică la Bruxelles încă din anul 1998, ca urmare a legăturilor pe care le-a dezvoltat cu Alianța după destrămarea Uniunii Sovietice.

În cadrul unui parteneriat de cooperare care vizează chestiuni precum controlul armelor și educația militară, personalul belarus a putut să participe la reuniunile și seminariile NATO.

Ambasadorii NATO declarau, săptămâna trecută, că deturnarea zborului Ryanair și arestarea lui Roman Protasevich „au încălcat grav normele care guvernează viața civilă, și au pus în pericol viața pasagerilor și a echipajului”. Jens Stoltenberg vorbea despre „o deturnare de stat”.

Mesajul transmis public de secretarul general al NATO a cuprins termeni mai duri decât comunicatul efectiv al Alianței, iar surse diplomatice citate de Reuters susțin că Turcia a încercat să își convingă aliații să reducă puterea termenilor din reacția oficială.

Statele Unite și națiunile europene au condamnat deturnarea drept „un atac flagrant” la adresa siguranței aviației civile și dreptului internațional.

Ultima oră
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut