Acuzații aduse Ambasadei României la Viena și Departamentului Românilor de Pretutindeni: Promovează și aplică un tratament privilegiat unei asociații austriece care își propune „lobby-ul politic” drept unul dintre „principalele servicii” (FOTO)

Acuzații aduse Ambasadei României la Viena și Departamentului Românilor de Pretutindeni: Promovează și aplică un tratament privilegiat unei asociații austriece care își propune „lobby-ul politic” drept unul dintre „principalele servicii” (FOTO)
Foto: Ambasada României în Austria / Facebook

Ambasada României din Austria este acuzată că promovează „cu generozitate” și aplică „un tratament privilegiat” unei singure asociații care are ca obiect de activitate apărarea drepturilor îngrijitoarelor din această țară. Acuzațiile sunt formulate de asociația PflegeHELP din Viena, într-o solicitare de informații publice trimisă ambasadei, informează Ziarul Românesc. PflegeHELP mai precizează că asociația atât de mult promovată de ambasadă își propune „lobby-ul politic”, drept unul dintre „principalele (sale) servicii“.

PflegeHELP mai atrage atenția că Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP) face publicitate pe site-ul instituției aceleiași asociații. Aceastacere a se face cunoscute condițiile comerciale în care o asociație de drept austriac poate insera pe portalul guvernamental dprp.gov.ro și se poate folosi de diligențele Ambasadei României. PflegeHELP se întreabă dacă nu cumva contribuabilul român plătește costurile acestei campanii de PR.Ambasada din Viena nu a răspuns încă solicitării PflegeHELP.

Acuzații la adresa Ambasadei României în Austria și DRP

„PflegeHELP consideră că îngrijitoarele de bătrâni la domiciliu românce sunt – în marea lor majoritate – navetiste, nefiind așa-numiți migranți în interiorul pieței muncii și serviciilor din UE și-și permite a vă atrage pe această cale respectuos atenția că identificarea publică a Ambasadei României doar cu un reprezentant al zecilor de mii de îngrijitoare de bătrâni la domiciliu în Austria ar putea produce impresia unei alterari a echidistanței demersurilor publice ale reprezentanței, în virtutea rolului cunoscut și asumat de aceasta. Cu atât mai mult cu cât asociația pe care dumneavoastră, în numele și pentru Ambasada României în Austria, o promovați cu generozitate își propune “lobby-ul politic”, drept unul dintre „principalele (sale) servicii“…, precum se poate citi la capitolul “despre noi” pe site-ul inserat de dumneavoastră”, se arată în scrisoarea adresată PflegeHELP Ambasadei României în Austria.

PflegeHELP ține să precizeze că „mai există și alte persoane juridice, cuprinzând diferite forme de organizare, legal constituite în Austria, cu o activitate mai îndelungată decât cea a asociației pe care dumneavoastră, în numele și pentru Ambasada României în Austria, o promovați cu generozitate și care încă nu s-au bucurat de un astfel de tratament privilegiat”.

PflegeHELP acuză apoi și DRP de o atitudine similară ambasadei și dă exemplu „postarea pe site-ul guvernamental dprp.gov.ro la aceeași dată de 15.06.2021 a unei inserții, cu vădit caracter promoțional”.

„Vă rugăm frumos să ne informați cu celeritate despre condițiile comerciale în care Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României găzduiește astfel de postări publicitare, acestea fiind bineînțeles informații de interes public. (…) Dacă dprp.gov.ro găzduiește postări de acest gen pe banii contribuabilului român, formele asociative austriece – care culeg fructele unui astfel de demers – ar putea avea obligații subsecvente, conform legii aplicabile”, se mai arată în scrisoarea PflegeHELP, semnată de purtătorul de cuvânt dr. Alex Todericiu, adresată Ambasadei României în Austria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:16 - SUA a pus sub acuzare un iranian care ar fi complotat să îl ucidă pe John Bolton, consilier prezidențial pentru securitate națională în mandatul lui Donald Trump
19:07 - Dacia scumpește, din nou, Spring cu 400 de euro, a șasea mărire de preţ în şapte luni
19:04 - Rusia: jurnalista care a protestat la televiziunea de stat împotriva războiului acuză presiuni enorme
18:47 - Un bărbat de 34 de ani este în stare gravă după ce a fost lovit de o piatră desprinsă de pe un versant, la Cheile Bicazului / Incidentul ar fi avut loc în zona unor tarabe cu suveniruri
18:28 - Departe de corupţia şi abuzurile din spitalele româneşti: mii de cadre medicale din România au părăsit România pentru a lucra în Anglia
18:26 - Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, aprobată. Și Doicești se poate pregăti pentru mini-reactoarele nucleare
18:26 - China acuză SUA că este „inițiatoarea și principala instigatoare” a crizei din Ucraina: „Obiectivul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și ciomagul de sancțiuni”
18:14 - Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei. La câte grade vor fi setate aparatele de aer condiționat
18:09 - Dan Şucu a luat o decizie uimitoare cu contractul lui Adi Mutu la Rapid
18:01 - Donald Trump reclamă o „persecuție politică” împotriva sa. Fostul președinte al SUA se teme că s-ar putea ca FBI să fi „plasat” probe în timpul percheziției de la Mar-a-Lago