Administrația Biden a retras oficial ordinul privind vaccinarea obligatorie în marile companii. Actul normativ fusese blocat de Curtea Supremă a SUA

Administrația Biden a retras oficial ordinul privind vaccinarea obligatorie în marile companii. Actul normativ fusese blocat de Curtea Supremă a SUA
Kievul minimalizează importanța avertizărilor lui Biden care le cere americanilor să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Administrația Biden a retras oficial ordinul care prevedea vaccinarea obligatorie în companiile cu peste 100 de angajați, în contextul în care Curtea Supremă a SUA blocase ordinul președintelui american, a anunțat Administrația americană pentru Sănătate și Siguranță Ocupațională în Muncă (OSHA), conform mesajului transmis de senatorul republica Josh Hawley.

SUA: Administrația Biden a retras oficial ordinul privind vaccinarea obligatorie în marile companii

OSHA, care în anunțul său nu a menționat decizia Curții Supreme, spune că „încurajează cu tărie angajații să se vaccineze împotriva pericolelor permanente reprezentate COVID-19 la locul de muncă”. Doar 63% din populația SUA este vaccinată cu schemă completă.

Ordinul președintelui american i-ar fi obligat pe angajații marilor companii fie să se vaccineze împotriva COVID-19, fie să poarte mască și să se testeze săptămânal pe propria cheltuială. Măsura anunțată în luna septembrie ar fi afectat circa 84 de milioane de persoane din SUA.

Cu toate acestea, printr-o decizie luată cu o majoritate de 6 la 3, judecătorii Curții Supreme au blocat ordinul și au spus că o astfel de măsură excede autoritatea administrației de la Casa Albă, potrivit BBC. Actul normativ era prea amplu pentru a fi introdus de OSHA, „nefiind un exercițiu de rutină al puterii federale”, ci mai degrabă „o intruziune în viețile – și sănătatea – unui număr vast de angajați”, mai spunea cea mai înaltă instanță americană.

„Asta nu mă oprește să îmi folosesc vocea ca președinte pentru a recomanda ca angajatorii să facă lucrul corect și să protejeze sănătatea americanilor și economia. Fac apel la liderii de business să se alăture imediat celor care au făcut deja un pas în față – inclusiv o treime din companiile Fortune 100 – și să instituite cerințe de vaccinare pentru a-și proteja angajații, clienții și comunitățile”, declara președintele SUA, Joe Biden, după decizia luată pe 13 ianuarie de Curtea Supremă.

Urmăriți B1TV.ro și pe