Afganistan: Armata a preluat în totalitate controlul regiunii militare din sud-vestul țării

Afganistan: Armata a preluat în totalitate controlul regiunii militare din sud-vestul țării
Foto: khaama.com

Armata afgană deține controlul securității în regiunea militară sud-vestul țării, una din zonele de influență ale rebelilor talibani, după cei 13 ani de conflict. Forțele britanice și americane din misiunea NATO din Afganistan (ISAF) au transferat duminică oficial către armata afgană controlul regiunii, relatează Reuters.

Într-o ceremonie simbolică desfășurată duminică, afganii au preluat în totalitate controlul instalațiilor pe care americanii și britanicii au început să le evacueze din februarie. Cele câteva sute de militari americani și britanici rămași în Helmand vor părăsi provincia în scurt timp, la o dată ce nu a fost dezvăluită din motive de securitate.

În perioada 2010-2011, momentul de vârf ca efective ale NATO în Afganistan, facilitatea de lângă Lashkar Gah găzduia peste 40.000 de străini.

În 2011, în Afganistan erau prezenți circa 140.000 de militari din NATO, astăzi mai fiind desfășurați pe teritoriul afgan circa 40.000. După decembrie 2014, în această țară va rămâne o forță de circa 12.000 de militari, dintre care 9800 de americani, în cadrul unei misiuni de sprijin și formare a armatei afgane.