Trei cetățeni ucraineni au fost arestați în Germania și Elveția, sub suspiciunea că ar fi acționat ca agenți ai Rusiei într-un complot care implică colete-capcană, au declarat procurorii germani miercuri.
Bărbații sunt suspectați că sunt agenți secreți în scopul sabotajului și că au fost de acord să comită un incendiu și să provoace o explozie, au declarat procurorii federali într-un comunicat, potrivit Euronews.
Aparent, lucrând la cererea unor persoane care acționau pentru Rusia, suspecții plănuiau să trimită colete care conțineau dispozitive explozive din Germania în Ucraina, dispozitivele fiind concepute să detoneze în timpul transportului de marfă, potrivit procurorilor.
Doi dintre bărbați – identificați doar ca Vladyslav T și Daniil B, în conformitate cu regulile germane privind confidențialitatea – au fost arestați în diferite părți ale Germaniei vineri, respectiv sâmbătă.
Al treilea bărbat – identificat ca Yevhen B – a fost arestat marți în regiunea nordică Thurgau din Elveția vecină.
Suspecții sunt acuzați că le-au spus „mai multor persoane suspectate că acționează în numele agențiilor statului rus” în jurul lunii martie că erau pregătiți să comită atacuri asupra transportului de marfă din Germania, au declarat procurorii. Presupusul plan era ca bărbații să trimită colete care ar exploda în timp ce erau transportate în Ucraina.
Unul dintre suspecți – Vladyslav T – a trimis două „colete de testare” la Köln la sfârșitul lunii martie, care conțineau dispozitive de urmărire GPS pentru a identifica posibile mijloace de transport, potrivit procurorilor. Se presupune că ar fi fost însărcinat cu acest lucru de către Yevhen B, care este acuzat că a furnizat conținutul pachetelor prin intermediul lui Daniil B.
Berlinul a monitorizat îndeaproape amenințarea comploturilor de sabotaj din partea Moscovei în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Experții au declarat pentru Euronews că presupusul complot ar putea fi un exemplu de război hibrid din partea Rusiei, care combină operațiuni militare convenționale cu o serie de tactici non-militare în încercarea de a-și atinge obiectivele strategice, asigurând în același timp o negare plauzibilă.
„Scopul este de a exploata vulnerabilitățile unui adversar în mai multe domenii pentru a crea ambiguitate”, a declarat Olha Danchenkova, cofondatoare a agenției de comunicare Calibrate, cu sediul în Ucraina, și a PR Army, un ONG.
„Aceste tactici includ atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, coerciție economică (cum ar fi dependența de petrol și gaze), presiune diplomatică, transformarea migranților în arme (ca în Belarus), corupție, interferență în alegeri și utilizarea forțelor prin intermediari”, a declarat ea pentru Euronews.