Haos în Franţa: Sute de zboruri anulate în urma grevei de amploare de la Air France

Haos în Franţa: Sute de zboruri anulate în urma grevei de amploare de la Air France

Franţa este paralizată sâmbătă, după ce compania aeriană Air France a anulat sute de zboruri.
Piloţii companiei, personalul navigant şi cel de la sol se află în cea de-a cincea zi de grevă, solicitând o majorare salarială de 6%.

Mişcarea de protest afectează zborurile interne şi externe, fiind anulate un sfert din cursele aeriene pe distanţe lungi. De asemenea, sunt anulate aproximativ o treime din zborurile pe distanţe medii, din şi către Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, precum şi 30% din cursele aeriene pe distanţe scurte din şi către Aeroportul Orly din Paris şi alte regiuni franceze, scrie Agerpres, citând AFP.
Conducerea Air France estimează că sâmbătă au luat parte la grevă 34% din piloţi, 26% din personalul navigant şi 19% din personalul de la sol.

Propunerea conducerii companiei aeriene franceze de majorare a salariilor cu 1% anul acesta a fost respinsă, iar sindicatele au avertizat că vor urma mai multe greve în următoarea perioadă.

Costurile grevei se ridică la 25 de milioane de euro pe zi, bani pe care compania ar fi trebuit să-i investească în achiziţionarea de noi avioane şi crearea de locuri de muncă, se arată într-un comunicat al Air France.
Salariile angajaţilor companiei aeriene franceze sunt îngheţate din anul 2011.

Mişcarea de protest a angajaţilor de la Air France coincide cu o grevă mai amplă a angajaţilor de la compania naţională de căi ferate (SNCF), care afectează o mare parte a reţelei de transport din Franţa.

Greva muncitorilor din sectorul feroviar, care urmează să se întindă pe parcursul a trei luni în valuri succesive de câte două zile, ar urma să fie cea mai importantă provocare cu care se confruntă preşedintele Emmanuel Macron de la venirea sa la putere.