Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)

Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
Imagine surprinsă la un protest desfășurat în Marseille în 17 iulie, unde un protestatar avea o pancartă cu mesajul „Nu sunt un cod QR”. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Gerard Bottino

Peste 150.000 de persoane au protestat sâmbătă în Franța împotriva măsurii care extinde utilizarea certificatului sanitar către accesul în diverse locuri publice, dar și împotriva vaccinării obligatorii pentru anumite categorii profesionale, în al treilea weekend consecutiv de demonstrații. La Paris au ieșit în stradă mii de persoane și au existat și ciocniri între mulțime și forțele de ordine.

Al treilea weekend de proteste în Paris și în alte orașe franceze

Efectivul forțelor de ordine s-a ridicat la circa 3.000 de persoane în Paris, unde demonstranții au reclamat pentru al treilea weekend la rând noul set de restricții din Franța. Au existat manifestații și în alte orașe franceze, potrivit France 24.

Protestele vin în contextul în care Franța a adoptat o serie de măsuri care extind utilizarea certificatului verde, în sensul că acesta va fi necesar inclusiv pentru accesul în diverse locuri publice, cum este cazul restaurantelor. În plus, de la jumătatea lunii septembrie, vaccinarea va fi obligatorie pentru tot personalul sanitar.

Hager Ameur, o infirmieră în vârstă de 37 de ani, susține că și-a dat demisia și a acuzat guvernul francez de „șantaj”.

„Sunt de părere că nu ar trebui să ni se spună ce să facem”, a declarat ea pentru The Associated Press, adăugând că personalul medical nu ar fi fost tratat cum se cuvine în timpul primului val pandemic. „Iar acum, dintr-odată ni se spune că, dacă nu ne vaccinăm, este vina noastră că se infectează lumea. Mi se pare dezgustător”, a mai spus femeia.

Tensiunile au izbucnit în fața renumitului club de noapte Moulin Rouge din nordul Parisului, unde a părut să aibă loc cea mai masivă dintre cele patru demonstrații care s-au desfășurat sâmbătă în capitala Franței, fiind înregistrate ciocniri între polițiști și protestatari.

Pe măsură ce protestatarii s-au îndreptat către est, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a sparge mulțimea.

Un marș mai puțin tensionat a fost cel condus de fostul apropiat al lui Marine Le Pen, care s-a hotărât să formeze propriul său partid anti-UE. Manifestația organizată de Florian Philippot a adunat sute de persoane, care în cele din urmă s-au îndreptat către Ministerul francez al sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe