Alarmă RADIOACTIVĂ: Zeci de FISURI la un reactor NUCLEAR din Belgia!

Alarmă RADIOACTIVĂ: Zeci de FISURI la un reactor NUCLEAR din Belgia!

Ultima verificare cu ultrasunete a detectat un număr substanțial de micro fisuri la reactoarele nucleare de la Tihange și Doel din Belgia, față de ultima verificare de acum 3 ani, raportează media germană și belgiană.

Cel puțin 70 de fisuri au fost descoperite la reactorul Tihange 2 în timpul inspecției efectuate în aprilie, a anunțat agenția Belga. Alte 300 de noi vulnerabilități au fost detectate în corpul reactorului Doel 3, în timpul verificărilor din luna noiembrie, potrivit Tagesschau.

Ministrul belgian al Afacerilor Interne, Jan Jambon, a confirmat existența microfisurilor la Tihange 2 în urma unei anchete parlamentare cerute de Gruparea Verzilor condusă de Jean-Marc Nollet, scrie DW. Fisurile de la reactorul Doel 3 nu au fost confirmate deocamdată.

Vulnerabilitățile nu pun în pericol nicio oerațiune a centralelor nucleare, a declarat operatorul Engie-Electrabel, care a făcut verificările cerute de Autoritatea Belgiană de Reglementare a Activităților Atomice (FANC). De asemenea, operatorul susține că noile fisuri au fost detectate nu ca urmare a faptului că sunt de dată recentă, ci datorită unei poziționări noi a aparatului cu ultrasunete folosit în verificări!!

Catalogând concernul Engie-Electrabeldrept “iresponsabil,” activiștii grupului de mediu Nucléaire Stop, l-a criticat pentru că încă folosește reactorul nuclear Tihange 2 în ciuda riscului care a urcat la 2.22 %.

În februarie 2015, FANC susținea că nu mai puțin de 3,149 fisuri au fost detectate la Tihange, în timp ce la Doel se numărau 13,047!

Operatorul Engie-Electrabel este obligat acum să facă noi verificări pe care să le prezinte până în septembrie.

Tihange se află la doar 67 km de frontiera germană, în timp ce Doel este poziționat la 150 km, îm apropiere de Antwerp. Cetățenii germani de la frontieră au fîcut presiuni asupra propriului guvern să ceară Belgiei închiderea reactoarelor nucleare învechite, care sunt un real pericol în regiune.