ALEGERI anticipate în Marea Britanie. Britanicii decid, astăzi, soarta premierului Theresa May

ALEGERI anticipate în Marea Britanie. Britanicii decid, astăzi, soarta premierului Theresa May
Foto: CBC.ca

Joi au loc alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie, alegeri care riscă să afecteze planul Londrei de efectuare a negocierilor cu Uniunea Europeană. Rezultatul alegerilor va pune sub semnul întrebării chiar decizia de scoatere a țării din UE.

Theresa May a anunțat un plan de convocare a alegerilor anticipate încă din aprilie, într-un gest imprevizibil, argumentând că este nevoie de existența unui guvern puternic.

"Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii şi siguranţei pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri", a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator şi din partea opoziţiei laburiste şi liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit. "Întreaga ţară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puţin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacităţile de a transforma Brexit în succes",explica Theresa May, conform Mediafax.

Dincolo de argumentaţia anunţată public, Theresa May miza pe calcule electorale simple. În acea perioadă, sondajele arătau că Partidul Conservator avea un avans considerabil comparativ cu laburiştii, iar primul-ministru spera să profite de această situaţie favorabilă.

Între timp, din cauza unei serii de evenimente, inclusiv atacuri teroriste, avansul Partidului Conservator s-a diminuat semnificativ, iar Theresa May riscă să ajungă în situaţia erodării legitimităţii de lider al formaţiunii.