ALEGERI LOCALE 2020 | Actele medicale necesare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile

ALEGERI LOCALE 2020 | Actele medicale necesare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile
Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, sâmbătă, care sunt actele medicale ce trebuie să însoțească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile, la alegerile locale din 27 septembrie. Lista a fost stabilită în conformitate cu lămuririle primite de AEP de la Ministerul Sănătății.

Acte medicale necesare la solicitarea urnei mobile. Precizările AEP, înainte de alegerile locale

Sâmbătă, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că persoanele care doresc să-și exercite dreptul la vot cu ajutorul urnei speciale vor trebui să depună o cerere însoțită de mai multe acte medicale.

Acte medicale necesare pentru a putea vota prin intermediul urnei mobile:

⦁ Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleași documente care au fost prezentate și la scrutinele anterioare);
⦁ În cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locație declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

  1. ⦁ biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;
  2. ⦁ decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică;
  3. ⦁ rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

⦁ Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, impusă atât pentru cetățenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât și pentru contacții persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Mituleţu-Buică (AEP): „Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovada cu acte medicale”

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președintele AEP, explicase anterior, pentru B1.RO, că alegătorii care solicită urna mobilă pentru a vota pe 27 septembrie trebuie să prezinte și documente medicale: „Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovada cu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente.”

„Cei care vor să voteze solicită urnă mobilă și de la medicul de familie solicită decizia de carantină. Noi trimitem la medicul de familie tot timpul deciziile de carantină. Iar în cazul pacientului pozitiv, dacă este acasă după evaluarea de la spital, poate să solicte urnă mobilă și prezintă biletul de externare din spital sau buletinul pozitiv de analize”, a susținut medicul Cîțu Mihaela, șefa DSP Arad.

Pe 27 septembrie au loc alegerile locale.

Klaus Iohannis: „Vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare!”

Românii urmează să-i aleagă pe cei care vor conduce administrațiile locale în următorii patru ani. În acest context, șeful statului a ținut să transmită un mesaj de mobilizare. Klaus Iohannis i-a îndemnat pe alegători să meargă la vot în număr cât mai mare.

„De cei care vor câştiga depinde ca şcoala şi spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate şi problemele de trafic rezolvate. (…) Vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi”, a transmis Klaus Iohannis.