Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor

Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor

Românii sunt așteptață la urme în aproximativ o lună de zile, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni. Astfel, la data de 27 august va avea loc srutinul de la locale.

Start în campania electorală pentru alegerile locale 2020

La 18 august s-a încheiat etapapentru înscrierea candidaţilor în cursa pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Lupta se va da pentru consiliile judeţene (41 de preşedinţi de consilii), pentru peste 1.300 de poziţii de consilieri judeţeni, 40.000 de poziţii de consilieri locali şi pentru aproape 3.200 de posuri de primar.

Campania electorală propriu-zisă începe vineri, 28 august, după încheierea perioadei de contestații făcute în urma respingerii unor candidaturi depuse și tragerea la sorți a ordinii candidaţilor pe liste.

Campania electorală se încheie la 26 septembrie ora şapte, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor.

Lista candidaților la fotoliul de primar în București

Cel mai râvnit scaun de primar este cel de la Primăria București. Nume grele și-au anunțat candidatura aici: Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS), Traian Băsescu (PMP,), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Viorel Cataramă (susţinut de Alianţa Mişcarea Patrioţilor Români), Ioan Sîrbu (Pro România), Ilan Laufer (Forţa Identităţii Naţionale şi Platforma Social Liberală), Alexandru Coita (Partidul Republican).

Amintim că la data de 1 august, Liderii PNL, USR şi PLUS au anunțat într-o conferinţă de presă în Piaţa Universităţii, că vor susţine candidaţi comuni la alegerilor locale la primăriile de sector ale Capitalei şi la primăria generală.

Primăria Sector 1: Daniel Tudorache (PSD), Clotilde Aramand (PNL-USR-PLUS),Ioana Constantin (PMP)

Primăria Sector 2: Neculai Onțanu (PSD), Radu Mihaiu (PNL-USR-PLUS), Dan Cristian Popescu (Independent)

Primăria Sector 3: Aurelian Bădulescu (PSD), Robert Negoiță (București 2020), Candidat desemnat de PNL, Mihai Neamțu (PMP)

Primăria Sector 4: Daniel Băluță (PSD), Simona Spătaru (PNL-USR-PLUS), Ștefănel Marin (PMP)

Primăria Sector 5: Daniel Florea (PSD), Cristian Băcanu (PNL), Lucian Iliescu (PMP), Cristian Popescu Piedone (PPU-SL)

Primăria Sector 6: Gabriel Mutu (PSD), Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS), Ștefan Florescu (PMP).

Ce buget a fost alocat pentru organizarea alegerilor locale 2020

Guvernul a aprobat bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

În anexa, postată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.

Ludovic Orban: Putem organiza alegerile fără să riscăm

Guvernul României pregătește organizarea alegerilor locale 2020, a anunțat de curând premierul Ludovic Orban. Acesta nu se teme că, din cauza alegerilor, s-ar putea declanșa o criză epidemiologică Covid-19 în țara noastră.

„AEP, Ministerul Sănătății și cel de Interne stabilesc acum regulile ce trebuie respectate de candidați și susținătorii lor. Cei care candideză trebuie să fie exemple pentru comunități. Scopul e protejarea sănătății oamenilor. Va fi nevoie de portul măștii. Vor fi reglementări privind distanța fizică, organizarea evenimentelor electorale. Activiștii care distribuie materiale trebuie să poarte mănuși și să aibă dezinfectant”, a declarat premierul.

„În ziua votului, toți reprezentanții din birourile electorale vor avea câte 5 măști. Gândim reguli de distanțare fizică dacă sunt mai mulți alegători la coadă. ne gândim ca așteptarea să fie realizată în spații marcate și de preferință, în afara secțiilor. Ne gândim la dezinfectarea mâinilor la intrarea și ieșirea din secțiile de votare. Putem organiza alegerile fără să riscăm. Candidații trebuie să fie exemple”, a mai precizat Orban.

Așadar, campania electorală începe în data 28 august și se încheie pe 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE