Alegeri locale 2020. Cât câștigă pe lună un primar de provincie

Alegeri locale 2020. Cât câștigă pe lună un primar de provincie

Pe durata mandatului, primarii și viceprimarii au dreptul la o indemnizație lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Totodată, primarii și viceprimarii au dreptul la decontarea, în condițiile legii, a cheltuielilor legate de exercitaa mandatului, respectiv plata cheltuielilor de transport, cazare, indemnizația de delegare sau deplasare, după caz, precum și a altor cheltuieli prevăzute de lege, altele decât indemnizația prevăzută la alin.

Ce salarii au primarii în România

În cazul aleșilor locali, cea mai mare indemnizație o primește primarul Capitalei, Gabriela Firea, care are un venit net de 20.800 de lei. De o indemnizație generoasă beneficiază și preşedinţii de consilii judeţene, primarii de sectoare și cei ai municipiilor reşedinţă de judeţ, aceştia având o indemnizaţie de 18.720 de lei.

Primarii urbelor cu peste 100.000 de cetăţeni au o indemnizaţie de 15.600, în timp ce edilii de localităţi cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 au o leafă de 14.560 de lei. Pe de altă parte, primarii de comună au indemnizații nete cuprinse între 8.320 de lei şi 12.480 de lei în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au.

În cazul primarilor de comună și de orașe, mărirea indemnizației ar trebui suportată din propriul buget.

În anul 2018, coaliția PSD-ALDE a hotărât că primarii îți pot mări singuri salariile și le pot stabili și pe cele ale subalternilor. Atunci, unii dintre ei au fixat sume incredibile, ajungând să câștige mai mult decât Klaus Iohannis, președintele țării.

Conform art. 38 alin. (2) lit. c) din legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice „prin excepţie de la prevederile lit. a) indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor din anexa IX cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În anexă IX, coeficientul aferent Primarului General este 10“, se arăta în comunicatul Primăriei Capitalei.

Măsuri sanitare în secțiile de vot

Pe data de 27 septembrieromânii vor putea ieși la vot pentru a vota laalegerile locale.Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.983.585, cu 1.613 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă.

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.