Alegeri locale 2020. Unde votezi: află secția de vot la care ești arondat

Alegeri locale 2020. Unde votezi: află secția de vot la care ești arondat

Mai sunt doar câteva săptămâni până la alegerile locale, iar cei caredoresc să voteze trebuie să știe căvor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). În plus, ei pot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral.

Cum poți afla secția de vot la care ești arondat

„Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz”, este precizat în Legea nr. 115/2015.

În ceea ce privește identificarea secției de votare la care sunt arondați alegătorii, AEP a pus la dispozițieacest instrument. Dacă vrei să afli unde poți vota, totce trebuie să faci este este completarea cu numele de familie și cu codul numeric personal a spațiilor aferente de pe site.

Cum poți vota în altă localitate decât cea din buletin

Laalegerile locale stabilite pentru data de 27 septembrie 2020, cetățenii români vorputea votadoar în localitatea unde au domiciliul sau reședința. Excepție face viza de flotant, documentul cu ajutorul căruia se poate vota pe listele permanente.

Important de luat în vedere este faptul că termenul pentru a fi inclus în Registrul Electoral e 4 septembrie. Astfel, cei care doresc să votezetrebuie să depună până la această dată la primărie o cerere în acest sens.

Potrivit legislației, tot în baza vizei de flotant se poate vota, însă pe lista suplimentară, dacă nu s-a depus cerere de înscriere în registrul electoral din localitatea respectivă.

Măsuri sanitare în secțiile de vot

Pe data de 27 septembrieromânii vor putea ieși la vot pentru a vota laalegerile locale.Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.983.585, cu 1.613 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă.

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.