Alegeri locale în Viena: Cum pot vota cetățenii români stabiliți în capitala Austriei

Alegeri locale în Viena: Cum pot vota cetățenii români stabiliți în capitala Austriei
sursa foto: pixabay

Pe data de 11 octombrie 2020 au loc alegeri locale în Viena pentru Consiliul comunal, respectiv pentru Landtag precum şi pentru alegerea celor 23 de Reprezentanţe de sector.

Cetățenii români pot vota la rândul lor la alegerile din 11 octombrie, doar pentru primăriile de sector, nu și pentru Consiliul comunal / Landtag. Aceștia trebuie ca în data de 14 iulie 2020 sp aibă reședința principală în Viena și să aibă cel puțin 16 ani împliniți, cel târziu în ziua alegerilor.

La alegerile pentru Consiliul comunal vienez şi de Landtag vienez vor fi desemnați 100 de deputaţi. Oraşul reşedinţă de land Viena este în acelaşi timp Land federal şi Comună. În calitate de Consiliu comunal vienez, cei 100 de deputaţi au competenţa pentru toate hotărârile importante ale Consiliului comunal (de ex. alegerea primarului, bugetul oraşului, planificarea construcţiilor vieneze).

În calitate de Landtag, ei hotăresc în primul rând legile landului vienez. Primarul Vienei este în acelaşi timp Guvernatorul de land, este ales de Consiliul comunal şi se află în fruntea oraşului. El reprezintă landul Viena în federaţie.

23 de Reprezentanţe de sector (Bezirksvertretungen)

Reprezentanţa de sector este competentă pentru toate problemele importante ale sectorului (de ex. întreţinerea şcolilor, amenajarea de locuri de joacă pentru copii, planificarea circulaţiei în sector)

Membrii reprezentanţei de sector exercită funcția de Consilieri de sector. În funcţie de numărul de locuitori, reprezentanţele de sector au între 40 şi 60 de membri.

Reprezentanţa de sector alege Directorul de sector. El sprijină primarul în gestionarea problemelor sectorului şi reprezintă sectorul în proceduri administrative importante (de ex. la negocieri de construcţii sau la autorizarea de intreprinderi economice).

Tags: