Alegeri parlamentare în Israel: Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, cotat pe primul loc în sondajele de la ieșirea de la urne

Alegeri parlamentare în Israel: Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, cotat pe primul loc în sondajele de la ieșirea de la urne
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kobi Gideon

Partidul Likud, al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a înregistrat o victorie la limită în alegerile parlamentare, potrivit sondajelor de opinie de la ieșirea de la urne. Astfel, Netanyahu nu are nicio garanție că va avea numărul necesarde mandate ca să poată forma viitorul Guvern. Acesta este al patrulea rând de alegeri parlamentare care au loc în Israel în ultimii doi ani.

Victorie la limită a partidului lui Benjamin Netanyahu, în alegerile parlamentare

Potrivit presei israeliene, formațiunea Likud ar fi obținut peste 30 de mandate în Knesset (Parlament – n.r.). Pe locul al doilea s-ar fi clasat partidul Yesh Atid, cu până la 18 locuri.

Benjamin Netanyahu, care deja și-a proclamat victoria, ar putea forma un Guvern împreună cu partidului Yamina, al lui Naftali Bennett, formațiune care ar fi reușit să obțină până la opt mandate în noul Parlament. Deocamdată Naftali Bennett nu a precizat dacă va susține un guvern format de Netanyahu.

Șapte sau opt mandate ar fi obținut și partidul Kahol Lavan, al lui Benny Gantz.

„Cetățeni israelieni, vă mulțumesc. Ați dat oferit o victorie imensă dreptei și partidului Likud, sub conducerea mea. Likud este de departe cel mai mare partid… Este clar că majoritatea israelienilor sunt de dreapta și doresc un guvern puternic și stabil de dreapta”, a transmis Benjamin Netanyahu, într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit Times of Israel.

Vaccinarea anti-COVID-19, principala temă în campania electorală a lui Netanyahu

Confruntat cu acuzații de corupție în mai multe dosare, Benjamin Netanyahu a pus accent, în timpul campaniei electorale, pe vaccinarea masivă anti-COVID-19 a populației. Aproape jumătate dintre locuitorii Israelului au primit deja două doze de ser împotriva coronavirusului, iar ministrul Sănătății a anunțat recent că țara sa aproape a învins pandemia.

Primele rezultate parțiale ale alegerilorar urma să fie anunțate în noaptea de marți spre miercuri, în timp ce rezultatele finale ale scrutinului sunt așteptate vineri.