Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Sătui de actuala clasa politică, ucrainienii se pregătesc să aleagă un comediant fără experienţă, Vladimir Zelenski, în fruntea statului

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Sătui de actuala clasa politică, ucrainienii se pregătesc să aleagă un comediant fără experienţă, Vladimir Zelenski, în fruntea statului
Foto: colaj Hepta.ro

Ucrainienii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a îşi alege preşedintele pentru următorii 5 ani. Sondajele de opinie îl dau drept mare favorit pe comediantul Vladimir Zelenski în faţa preşedintele în funcţie Petro Poroşenko.

La mijloc este conducerea unei ţări aflate în centrul conflictului dintre Occident şi Rusia după protestele de stradă numite Euromaidanul care a mutat ţara de sub influenţa Moscovei într-o direcţie pro-europeană, lucru care a dus totuşi la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi la agresiunea din est din zona Doneţk şi Lugansk.

Sătui de actuala clasa politică şi de neajunsurile vieţii de zi cu zi, ucrainii par să aleagă un comedian fără experienţă politică dar cu un mesaj populist anti-sistem să îi conducă pentru următorii 5 ani.
Atât Zelenski, cât şi Poroşenko, au schimbat insulte şi acuzaţii în cadrul ultimei dezbateri electorale, dar au promis să păstreze direcţia pro-Vest a ţării, scrie Reuters.

Cu toate acestea, o victorie a lui Zelenski ar marca o schimbare dramatică într-o ţară în care au fost aleşi mereu oameni cu experienţă politică bogată, între care şi trei politicieni care înainte au deţinut funcţia de prim-ministru.

Zelenski a promis să lupte împotriva corupţiei, un mesaj care a prins bine în rândul electoratului care s-a săturat de politicile de zi cu zi într-una din ţările cele mai sărace din Europa la 30 de ani de la obţinerea independenţei din Uniunea Sovietică.

Zelenski vine şi pe fondul populismului care a dus la Brexit, la alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, sau la venirea la putere a Mişcării 5 Stele în Italia.

Poroşenko a încercat în mandatul său să apropie ţara de NATO şi Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să întârească armata pentru a face faţă separatiştilor pro-ruşi din est, dar frustrăile populaţiei privind condiţiile de viaţă şi corupţia endemică a deschis uşa pentru un candidat anti-sistem precum Zelensky.

Doar 9% dintre ucrainieni au încredere în Guvernul lor, cea mai scăzută rata din întreaga lume.

Cu toate că este o prezenţă nouă în politică, Zelenski este văzut drept omul scos în faţă de oligarhul ucrainian Ihor Kolomoisky. Acesta este cercetat de către FBI pentru comiterea mai multor infracțiuni financiare, fiind un afacerist extrem de controversat, fiind chiar bănuit că ar fi comandat și mai multe asasinate, și un oponent acerb al președintelui în funcție, Petro Poroșenko.

Reputația lui Kolomoisky este una complicată. După Euromaidan, acesta a devenit guvernator al unei provincii estice de la granița cu teritoriile preluate de separatiștii pro-ruși. Cu această ocazie, el a finanțat trupe care să se opună separatiștii și chiar a promis recompense de 10.000 de dolari pentru capturarea acestora.

Ulterior, avea să intre într-un conflict deschis cu președintele Petro Poroșenko, unul din motive fiind și decizia din 2016 a Băncii Naționale a Ucrainei de a naționala PrivatBank, deținută de Kolomoisky, pentru că această unitate era în lipsă de bani după ce a făcut împrumuturi de miliarde de dolari către apropiații oligarhului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:31 - Există o problemă cu voucherele de alimente din 2022. Unii oameni se plâng: „Statul dă 250 lei, dar omul cumpără, de fapt, de vreo 150 lei”
17:29 - Cauţi o administrare digitală şi transparentă pentru blocul tau? Nexus Bloc este soluţia dorită !
17:22 - Avocatul Poporului, despre societatea civilă: Nu mai e entuziasmul de la începutul anilor `90. Erau foarte mulți care investeau în organizațiile de aici. Lumea s-a dus după fonduri (VIDEO)
17:16 - Alertă în România! Masacru în Argeş: cinci oameni ucişi de un bărbat dat în urmărire!
16:56 - Serena Wiliams renunţă la cariera sportivă! Fericirea şi vocaţia de a fi mamă după 40 ani, mai presus de gloria lumii!
16:54 - Marius Pașcan, despre declarația lui Marcel Ciolacu: Este pur și simplu fără legătură cu realitatea, demagogică, populistă. Nu veniți cu soluții din astea saltimbance cum ați făcut cu Codul fiscal (VIDEO)
16:45 - Polițiștii au vorbit cu părinții veniți în concediu și cu copiii aflați pe plajă în stațiunea Eforie
16:19 - Există o stațiune denumită “marea din Bărăgan”. Are plajă fină şi ape terapeutice
16:12 - Marcel Ciolacu, despre Alexandru Rafila: Trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare pe care o are la minister sau să o schimbe
16:10 - Isterie, nervi și exasperare după ce Alexandru Rafila a îndemnat românii să se prezinte „cât mai repede” la medici pentru pastilele de iod. Medic de familie: Nu e o urgență, nu avem de ce să intrăm în panică (VIDEO)