Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: "Lupta din runda finală va fi strânsă"

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: "Lupta din runda finală va fi strânsă"

Presa internaţională a dedicat un spaţiu amplu alegerilor prezidenţiale din România. Jurnaliştii străini notează că premierul Victor Ponta a câştigat primul tur al scrutinului, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Presa straină apreciază că jocul rămâne însă deschis.

Jurnaliştii de la Reuters îi fac un portret lui Victor Ponta, despre care scriu că este un fost procuror, pasionat de cursele de raliu, devenit premier.

„Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, un primar etnic german susţinut de două partide de dreapta, cu care se va confrunta în turul doi, la 16 noiembrie”, notează Reuters.

Ziariştii de la Bloomberg citează date ale Biroului Electoral Central şi scriu că Victor Ponta se situează înaintea lui Klaus Iohannis. Cristian Ghinea de la Centrul Român de Politici Europene, a declarat, citat de Bloomberg, că „lupta din runda finală va fi una destul de strânsă”.

Potrivit agenţiei germane de presă DPA, campania pentru turul doi ar urma să se concentreze tot pe corupţie, o problemă care afectează România şi îi aduce critici din partea Uniunii Europene.

Deutsche Welle notează că Victor Ponta a promis că va reduce taxele şi va creşte pensiile, subliniind nevoia de a menţine relaţii bune atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu China.

Ultima oră
10:39 - O nouă formă de malware face tot mai multe victime în mediul online. Hackerii au acces la datele personale printr-o aplicație falsă
10:38 - Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)
10:25 - Dacia și-a suspendat activitatea în uzina de la Mioveni. Motivul pentru care angajații au fost trimiși acasă
10:10 - Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)
10:02 - Tanczos Barna, o nouă măsură care îi vizează pe șoferi. În ce condiții ar putea fi confiscate mașinile parcate
09:49 - Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)
09:42 - Spărgătorii de semințe, puși de polițiști să măture cojile. Ce amenzi au primit
09:30 - Centrul Info Trafic, avertisment pentru șoferi: Traficul, restricționat pe A1 București – Pitești și pe A1 Deva – Nădlac
09:15 - Andrei Baciu: Am putea avea peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie
09:09 - Detaliul care vă arată că sunteți afectați de caniculă. Specialiștii trag un semnal de alarmă: Se poate ajunge chiar și la deces