Alertă globală împotriva lui Gaddafi, emisă de Interpol

Alertă globală împotriva lui Gaddafi, emisă de Interpol
Interpolul a emis vineri o alertă globală împotriva colonelului Muammar Gaddafi și a altor 15 lideri libieni, inclusiv unor membri ai familiei sale şi consilieri apropiaţi. Instituţia a anunţat vineri că...

Interpolul a emis vineri o alertă globală împotriva colonelului Muammar Gaddafi și a altor 15 lideri libieni, inclusiv unor membri ai familiei sale şi consilieri apropiaţi.

Instituţia a anunţat vineri că apropiaţii acestuia „au fost identificaţi ca fiind implicaţi ori complici la planificarea unor bombardamente aeriene ori atacuri asupra civililor”, avertizând că „statele membre cu privire la pericolul reprezentat de deplasarea acestor persoane, precum şi de bunurile pe care le posedă”, potrivit unui raport citat de huffingtonpost.com.

Organizaţia internaţională încearcă să determine statele membre ONU să sprijine ancheta Tribunalului Penal Internaţional  de la Haga, care investighează informaţiile legate de posibilele „crime împotriva umanităţii” săvârşite de liderul libian şi de aliaţii acestuia.

Interpolul a adăugat în baza de date a organizaţiei informaţiile personale ale lui Gaddafi şi ale apropiaţilor săi, precum şi ale celor 15 lideri libieni, urmînd ca acestea să fie distribuite agenţilor de securitate la punctele de control vamal.

Procurorul Curţii de la Haga Luis Moreno-Ocampo a deschis joi o anchetă împotriva colonelului Gaddafi, a fiilor săi şi a unor lideri libieni, care sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.

Potrivit lui Moreno-Ocampo, numeroşi lideri ar fi exercitat o „autoritate asupra forţelor de securitate care au comis crimele”, în timp ce alţi membri ar fi avut o „autoritate formală” în săvârşirea crimelor.

„Este vorba despre ministrul Afacerilor Externe, despre şeful serviciilor de securitate a informaţiilor militare, de şeful securităţii personale a lui Gaddafi şi de şeful organizaţiei de securitate internă”, a declarat magistratul.

Consiliul de Securitate al ONU a decis blocarea conturilor lui Muammar Gaddafi şi ale familiei sale şi le-a interzis acestora libera circulaţie, precum și altor 10 lideri implicați în proces.