Alexandru Rafila, despre organizarea alegerilor locale în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, mai degrabă nu

Alexandru Rafila, despre organizarea alegerilor locale în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, mai degrabă nu
Foto: InquamPhotos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, s-a arătat destul de sceptic în privința șanselor de desfășurare a alegerilor locale pe 27 septembrie, așa cum a fost planificat. Profesorul a precizat că îi e foarte greu să creadă că în următoarele două – trei săptămâni se va produce acea schimbare de abordare și comportament, astfel încât situația în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus să se îmbunătățească, iar scrutinul să aibă loc la data stabilită. Premierul Ludovic Orban a declarat recent că este prematur să vorbim despre o amânare a alegerilor locale. „Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a mai precizat șeful Guvernului. În schimb, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că se îndoiește „profund” că scrutinul va putea avea loc pe 27 septembrie. În fiecare din ultimele două zile, România a sărit pragul de 1.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila: Dacă reuşim până la jumătatea lui septembrie să ţinem lucrurile sub control, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, consideră că alegerile locale se pot desfășura în luna septembrie, așa cum a stabilit Parlamentul, doar dacă epidemia de coronavirus va fi ținută sub control, asta însemnând ca oamenii să respecte toate regulile.

„Dacă reuşim până la jumătatea lui septembrie să ţinem lucrurile sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1, ca să existe o scădere sustenabilă, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu măsuri a protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, astfel încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24.

Aceasta a mai precizat că probabil se va ajunge la aproape 200.000 de oameni în cele peste 18.000 de secții de vot, presupunând că în ele va fi o medie de 10 persoane.

Întrebat dacă mai putem avea alegeri locale în contextul în care sunt raportate 1.000 de noi infectări pe zi, profesorul a răspuns: „Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul e nu, dar dacă am 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, putem să ne punem problema că se organizează. Depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”.

Alexandru Rafila a mai susținut că îi e foarte greu să creadă că alegerile vor avea loc pe 27 septembrie, așa cum a fost planificat, dacă în maximum trei săptămâni nu se produce o schimbare importantă de comportament, care să ducă, implicit, la scăderea numărului de cazuri de COVID-19.

„Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două – trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc pe 27. Deci, mai degrabă nu”, a precizat Rafila, pentru Digi24.

Alegerile locale, planificate pentru 27 septembrie. Totul depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus

Parlamentul a votat ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat deja calendarul organizării, iar Guvernul a aprobat bugetul de cheltuieli.

Dar totul va depinde de modul în care evoluează epidemia de coronavirus și lucrurile sunt sub semnul întrebării, dat fiind că România a ajuns să depășească pragul de 1.000 de noi infectări pe zi.

Premierul Ludovic Orban a susținut că „deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”. Șeful Guvernului a precizat că scrutinul se poate organiza în deplină sigranță sanitară, iar campania electorală se poate desfășura mai ales online, prin media și în spațiile deschise.

În schimb, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că se îndoiește „profund” că alegerile locale vor putea avea loc pe 27 septembrie. Acesta a mai precizat că „ar fi obligatoriu” ca scrutinul să se desfășoare pe o perioadă de două zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe