Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, și-a anunțat demisia

Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, și-a anunțat demisia
Sursa Foto: www.caleaeuropeana.ro

Ambasadorul Statelor Unite în China, Terry Branstad, oficialul american cu cel mai înalt rang prezent la Beijing din 2017, şi-a prezentat demisiaa anunţat luni, prin Twitter, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, într-un context de tensiuni puternice între cele două ţări, transmite agenția de știri AFP.

De menționat este că anunțul a fost făcut fără a preciza motivul deciziei.

Ambasadorul SUA în China a demisionat

„Îmi voi părăsi postul de ambasador al SUA în Republica Populară Chineză la începutul lunii viitoare. A fost o onoare extraordinară reprezentarea președintelui SUA și a poporului american în ultimii mai bine de trei ani”, a scrisBranstad luni, 14 septembrie, pe contul de Twitter al Ambasadei americane din Beijing.

„Plec la fel de optimist cum am ajuns. Am întâlnit o mulțime de oameni extraordinari aici, în China. Soția mea, Chris, și eu nu vă vom uita niciodată ospitalitatea”, a mai declarat reprezentantul SUA.

Mike Pompeo: Branstad a contribuit la rebalansarea relațiilor SUA-China cu efecte de lungă durată

Secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a mulțumit ambasadorului pentru munca depusă.

”Îi mulţumesc ambasadorului Terry Branstad pentru mandatul de peste trei ani în serviciul poporului american în calitatea de ambasador în Republica Populară China”, a afirmat Mike Pompeo, conform Reuters.

De asemenea, el apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, căTerry Branstada ”contribuit la reechilibrarea relaţiilor Statelor Unite cu China, pentru ca ele să se bazeze mai mult pe rezultate, bilaterale şi echilibrate”:

”Ambasadorul Branstad a contribuit la reechilibrarea relaţiilor SUA-China, astfel încât să fie orientate spre rezultate, să fie axate pe principiul reciprocităţii şi să fie corecte. Această abordare va avea efecte pozitive durabile în deceniile următoare asupra politicii externe a SUA în zona Asia-Pacific”, a declarat Mike Pompeo.

Totodată, secretarul Pompeo a spus că „președintele Donald Trump l-a ales pe ambasadorul Branstad pentru că experiența sa cu China dobândită în zeci de ani l-a făcut persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta Administrația și pentru a apăra interesele și idealurile americane în această relație importantă”.

Mai mult decât atât, ministerul chinez de Externe a afirmat cănu a fost informat oficial despre demisia ambasadorului american, care intervine în contextul relaţiilor bilaterale tensionate.

Terry Edward Branstad, în vârstă de 73 de ani, a fost guvernatorul statului Iowa dinMidwestul american în două rânduri, din ianuarie1983 până în ianuarie 1999 şi din ianuarie 2011 în 2017.Diplomatul se afla la post la Beijing din 2017, reprezentând Washingtonul într-o perioadă de tensiuni cu China în legătură cu comerţul, revendicările teritoriale locale, a crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 şi tensiunilor de la Hong Kong.

În urmă cu trei luni, Branstad a fost convocat de Beijing, după ce preşedintele american, Donald Trump, a semnat o lege care autorizează impunerea unor sancţiuni liderilor Hong Kongului, o acţiune pe care Ministerul chinez de Externe a denunţat-o drept ”un amestec grosolan în afacerile interne chineze”.

Ultima oră
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”