Amenințare nucleară: forțele ruse vor să dreneze bazinele de răcire de la centrala nucleară Zaporojie

Amenințare nucleară: forțele ruse vor să dreneze bazinele de răcire de la centrala nucleară Zaporojie
Foto: Hepta/ Sputnik / Sputnik

Ocupanții ruși pregătesc o provocare serioasă la centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar, din Energodar. Serviciul de presă al Energoatom a anunțat că ocupanții îi forțează pe angajații de la CNE Zaporizhzhya să dreneze bazinele de răcire ale centralei nucleare.

„Pentru a se elibera de responsabilitatea pentru comiterea actelor de terorism nuclear, ocupanții recurg la constrângerea forțată a oamenilor de știință nucleari ucraineni.

Acum folosesc hărțuirea și tortura pentru a-i forța pe lucrătorii din departamentul hidrocentral al centralei să vină cu o justificare pentru aceste încălcări”, se spune în declarație.

Se menționează că invadatorii l-au bătut pe scafandrul centralei, Andrei Goncharuk, care a fost transportat la spital cu răni multiple, transmite Unian.

Drenarea piscinelor de răcire este o încălcare gravă și poate amenința siguranța nucleară.

Ocupanții pregătesc o provocare serioasă

Invadatorii care se află la ZNPP urmează să-i acuze pe oamenii de știință nucleari ucraineni că depozitează arme pe teritoriul centralei.

Sub acest pretext, armata rusă insistă să se usuce bazinele de răcire pentru a verifica vasele și să se oprească pompele care alimentează cu apă sistemele de securitate ale unităților.

„Dacă se întâmplă acest lucru, atunci sistemele de securitate ale celei mai mari centrale nucleare din Europa vor rămâne fără răcire, ceea ce în sine reprezintă o încălcare gravă și poate amenința siguranța nucleară.

Dar cea mai importantă problemă este controlul asupra acțiunilor ocupanților, deoarece sub pretextul „efectuării unei inspecții” pot arunca orice în boluri de beton: explozibili, obuze neexplodate, alte arme. Și apoi da vina pe lucrătorii ZNPP sau pe apărători”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest