AIEA a pierdut din nou legătura cu centrala nucleară de la Zaporojie. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este sub ocupație rusă

AIEA a pierdut din nou legătura cu centrala nucleară de la Zaporojie. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este sub ocupație rusă
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), o organizație sub egida ONU, a pierdut din nou legătura cu sistemul său de supraveghere care monitorizează materialul nuclear de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, transmite Reuters.

AIEA a pierdut din nou legătura cu centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa

AIEA intenționa să trimită o misiune pentru a inspecta situația de la centrala ocupată de ruși.

„Faptul că transmisia noastră de date de la distanță a căzut din nou – pentru a doua oară în ultima lună – nu face decât să alimenteze urgența de a trimite această misiune (la Zaporojie)”, a declarat AIEA într-un comunicat de presă.

Conexiunea fusese pierdută și sâmbătă, o situație provocată de „o întrerupere a sistemelor de comunicație de la unitate”.

AIEA avertiza de luni întregi că situația de la Zaporojie, acolo unde personalul ucrainean lucrează la ordinul trupelor ruse, reprezintă un risc de siguranță, motiv pentru care dorește să trimită o misiune în inspecție.

„AIEA este conștientă de știrile recente din media și din alte părți care arată o situație ce se deteriorează pentru personalul ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară a țării”, mai spunea agenția ONU cu sediul la Viena.

Organizația s-a arătat „tot mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” și menționa că „trebuie să meargă acolo cât de curând posibil pentru a aborda această situație și alte chestiuni urgente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest