Amnesty International: Guvernul turc este ”mai represiv ca oricând” cu manifestanții

Amnesty International: Guvernul turc este ”mai represiv ca oricând” cu manifestanții
Foto: businessinsider.com

Un raport al Amnesty International acuză guvernul turc islamo-conservator că aplică o politică „mai represivă ca oricând” la adresa cetăţenilor care-i contestă autoritatea şi protejează „impunitatea” forţelor de ordine, relatează AFP.

„La un an de la manifestaţiile din Gezi, poziţia Guvernului în privinţa dreptului de a manifesta pare mai represivă ca oricând”, afirmă Amnesty.

„În loc să soluţioneze problemele apărute în vara anului 2013, Guvernul continuă să folosească forţa în mod abuziv pentru a interzice dreptul cetăţenilor la manifestaţii paşnice şi nu depune nicun efort pentru a le face dreptate victimelor abuzurilor forţelor de ordine”, adaugă raportul Amnesty.

Totodată, Amnesty International critică recentele legi care „restricţionează accesul la reţele sociale” şi reformele privind justiţia, ce au „politizat şi mai mult sistemul judiciar şi au redus capacitatea de a denunţa abuzul Guvernului şi de a apăra drepturile fundamentale ale cetăţenilor”.

Peste 5.500 de persoane au ajuns în faţa justiţiei, în urma participării la manifestaţiile din iunie 2013, potrivit raportului.

„Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la guvernare) a ales calea intolerenţei, conflictului şi polarizării. Această opţiune, dacă se confirmă, va afecta şi mai mult situaţia drepturilor omului în Turcia”, insistă Amnesty, care cere Guvernului să-şi schimbe poziţia faţă de cei care critică regimul.

Raportul Amnesty este publicat la două săptămâni de la marcarea unui an de la revoltele din Gezi, care a provocat ciocniri violente între mii de manifestanţi şi forţele de ordine, în special la Istanbul şi Ankara.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe