Anchetă în Irak pentru a se stabili dacă liderul Statului Islamic a fost ucis sau nu la Mosul

Anchetă în Irak pentru a se stabili dacă liderul Statului Islamic a fost ucis sau nu la Mosul
Foto: nypost.com

Irakul efectuează o anchetă pentru a stabili dacă liderul grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este printre cei vizați de raidurile aeriene ale coaliţiei la Mosul, informează AFP.

„Până în prezent nu sunt disponibile informaţii fiabile. Informaţia (cu privire la moartea lui al-Baghdadi) provine de la surse neoficiale şi nu a fost confirmată. Lucrăm în continuare în acest sens”, a declarat duminică un oficial irakian.

Televiziuni arabe afirmă, de sâmbătă, că liderul şi califul autoproclamat al SI a fost rănit, eventual ucis.

Nici Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) „nu a putut să confirme” dacă liderul jihadiştilor a fost prezent în locul în care au fost efectuate atacuri aeriene care au „distrus un convoi de vehicule alcătuit din camioane înarmate aparţinând SI”, în apropiere de Mosul.

Al doilea cel mai important oraş irakian, Mosul, a căzut pe mâna jihadiștilor în iunie, la începutul ofensivei care a condus la cucerirea de către organizaţia extremistă sunnită a unor sectoare importante din această ţară.

Moartea lui al-Baghdadi ar reprezenta un succes major al coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, care sprijină aerian forţele proguvernamentale să lupte împotriva jihadiştilor.