Anchetă jurnalistică: România și alte șapte state din Europa de est, acuzate că au exportat armament în valoare de 1,2 miliarde de euro în Orientul Mijlociu

Anchetă jurnalistică: România și alte șapte state din Europa de est, acuzate că au exportat armament în valoare de 1,2 miliarde de euro în Orientul Mijlociu
Foto: vocaleurope.eu

România, alături de alte șapte state din Europa de est, au exportat armament în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia, state în legătură cu care există suspiciunea că aprovizionează cu armament anumite facțiuni armate din Siria, se arată într-un raport citat de The Guardian și realizat de o echipa de jurnaliști de laBalkan Investigative Reporting Network(BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project(OCCRP), notează HotNews.

Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România sunt țările menționate în documentul citat, care a fost realizat după analizarea unor rapoarte ONU, a unor date referitoare la exporturi, curse aeriene și contracte de armament.

Astfel, raportul arată cum muniții și armament în valoare de 1,2 miliarde de euro sunt trimise în Orientul Mijlociu din țările menționate. Este vorba mai ales de muniții, puști de asalt, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere. Autorii investigației afirmă însă că cifrele sunt probabil mult mai mari având în vedere că nu sunt disponibile date referitoare la exporturile de armament din 2015 pentru patru țări și date din acest an pentru șapte state.

Potrivit sursei citate, unele dintre cele mai mari acorduri au fost aprobate în 2015, însă ”conducta de armament” s-a deschis în 2012. Atunci, zeci de avioane cargo, încărcate cu armament achiziționat de saudiți, au placat de pe aeroportul Zagreb cu destinația Iordania. La scurtă vreme după,au apărut imagini cu arme de producție croată în Siria.

De altfel, armament provenit din țări din Europa centrală și de est a fost descoperit în peste 50 de înregistrări video și fotografii postate pe rețelele de socializare.

Potrivit sursei citate, armele sunt folosite de Armata Siriană Liberă, susținută de occidentali, precum și de grupări jihadiste precum Ansar al-Sham, Statul Islamic, miliții aflate de partea lui Bashar-al Assad sau de forțele sunite din Yemen.

În raportul citat se mai arată că Statele Unite, prin intermediul Department of Defense's Special Operations Command (SOCOM), a cumpărat și livrat cantități importante de material militar din Europa de Est pentru opoziția siriană.

Din decembrie 2015, SOCOM ar fi comandat trei nave de marfă pentru transportul a 4.700 de tone de arme și muniții din porturile Constanța și Burgas, armament care a avut ca destinație Orientul Mijlociu.