Andrzej Duda a câștigat pe drept un nou mandat de președinte al Poloniei. Curtea supremă a decis că acuzațiile opoziției sunt nefondate

Andrzej Duda a câștigat pe drept un nou mandat de președinte al Poloniei. Curtea supremă a decis că acuzațiile opoziției sunt nefondate
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Curtea supremă din Polonia a hotărât că alegerile prezidențiale din iulie au fost valide, respingând astfel plângerea depusă de opoziție, care reclamase o serie de presupuse iregularități în scrutinul care i-a asigurat lui Andrzej Duda un al doilea mandat de președinte.

Prin decizia de luni, Curtea supremă poloneză a explicat că, după ce au fost analizate fiecare în parte, nicio revendicare a opoziției nu a putut să pună la îndoială validitatea scrutinului, potrivit Euronews.

Andrzej Duda a câștigat pe drept un nou mandat de președinte al Poloniei

Finala prezidențială din 12 iulie a consfințit o victorie la limită pentru președintele în exercițiu, creștin-conservatorul Andrzej Duda, care se bucură de sprijinul partidului de guvernământ de la Varșovia, PiS (Lege și Justiție). El a obținut 51,03% din voturile valabil exprimate, impunându-se astfel în fața rivalului său progresist Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, care a primit 48,97%.

În ciuda scorului strâns, susținătorii lui Duda susțin că victoria președintelui în exercițiu a fost una clară, având în vedere că prezența la vot a fost destul de ridicată – puțin sub 70% din persoanele cu drept de vot din Polonia și-au exprimat opțiunea.

De partea cealaltă, echipa lui Rafal Trzaskowski și partidul Platforma Civică au protestat și au reclamat la Curtea supremă că alegerile ar fi fost „incorecte”. Formațiunea susține că Andrzej Duda a avut parte de un imbold nedrept în campanie din partea guvernului și a presei de stat, care l-ar fi prezentat într-o imagine pozitivă pe președinte, în timp ce ar fi încercat să îl discrediteze pe contracandidatul său.

Mai mult decât atât, opoziția susține că mulți cetățeni polonezi de peste hotarele țării nu au reușit să voteze, pe motiv că n-ar fi avut suficient timp din cauza unei slabe organizări a anumitor misiuni diplomatice ale Poloniei.

Curtea supremă a decis că acuzațiile opoziției sunt nefondate

Un purtător de cuvânt al Curții supreme a explicat că plângerea depusă de echipa lui Trzaskowski nu a fost susținută de dovezi, notează TVN24, un post care are adesea poziții critice la adresa guvernului PiS.

Pe lângă reclamația din tabăra lui Trzaskowski, au mai existat în jur de 780 de plângeri, majoritatea din partea unor persoane fizice. Curtea supremă a ajuns la concluzia că deși 93 dintre acuzații sunt justificate, abaterile nu au influențat în niciun fel rezultatul final al alegerilor prezidențiale.

Inițial, primul tur al alegerilor prezidențiale era programat pentru luna mai, dar a fost amânat pentru 28 iunie din cauza crizei COVID-19.

Tags: