Angela Merkel a mărturisit că se afla la saună în momentul căderii Zidului Berlinului

Angela Merkel a mărturisit că se afla la saună în momentul căderii Zidului Berlinului

În momentul căderii Zidului Berlinului, în seara zilei de 9 noiembrie 1989, actualul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, se afla „ca în orice seară de joi” la saună, în Berlinul de Est, şi visa să meargă să deguste stridii în Berlinul de Vest, informează AFP.

„Joia mergeam întoteauna la saună împreună cu o prietenă”, a povestit recent Merkel. De altfel, mersul la saună era printre activităţile preferate ale germanilor pe timpul iernii.

Înainte să se ducă la saună în acea seară, Merkel a sunat-o pe mama ei, care locuia la 80 de kilometri de Berlin. Ea tocmai auzise că est-germanii erau liberi să călătorească și că zidul era pe cale să fie demolat. Însă, în acele momente de confuzie, nimeni nu credea informațiile. „Nu am înţeles cu adevărat ceea ce se spunea”, a spus cancelarul german, adăugând că familia sa credea că totul era „o glumă” . Totuși, la telefon, Merkel a avertizat-o pe mama sa: „atenţie, mamă, astăzi de întâmplă ceva”.

Iar în timp ce Angela Merkel se afla la saună s-a deschis primul punct de trecere între Est şi Vest.   „Nu voi uita niciodată asta. Era ora 22.30 sau 23.00 sau poate un pic mai târziu. Eram singură, dar am urmat mulţimea (…) şi, dintr-o dată, ne-am trezit în partea de vest a Berlinului”, a povestit cancelarul.

În acel moment, Merkel, care a crescut în fosta Republică Democratică Germană (RDG), era fizician la Academia de Ştiinţe din Berlinul de Est. În vârstă de 35 de ani şi divorţată de primul soţ, ea locuia într-un apartament cu două camere şi o bucătărie în cartierul Prenzlauer Berg de azi.

Ultima oră
20:00 - Focar de COVID-19 la Primăria Deva: „Au fost luate măsuri de dezinfecție, iar persoanele bolnave au intrat în izolare”
19:49 - Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
19:41 - Irineu Darău, după ce a spus că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic: „Nu cred că poți trata un candidat în felul acesta” (VIDEO)
19:16 - ANAF: Şase firme cu sedii în Bucureşti şi judeţul Gorj au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură
19:12 - Emilian Imbri: Intensitatea pandemiei o creează omul prin comportamentul lui / Nu cred că ține încă de anotimpuri, în alte țări și vara a fost o explozie de infectări / N-ar fi fost nimic dacă relaxarea era dublată de vaccinare (VIDEO)
19:11 - DENT ESTET, parte a grupului MedLife, reconfirmă poziția de lider al pieței de servicii stomatologice din România, anunțând o creștere de 60% a cifrei de afaceri în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut
18:53 - Garda de Mediu anunță controale la periferia Capitalei şi în judeţul Ilfov, pentru combaterea arderilor de deşeuri
18:37 - Lista statelor de risc epidemiologic ridicat, actualizată: Croația și Austria au intrat în zona roșie. România, în zona galbenă / A fost crescută limita de vârstă pentru excepțiile aferente copiilor (DOCUMENT)
18:22 - Peste 18.400 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. La aproape 15.646 a fost vorba de prima doză / Peste 10 milioane de doze administrate de la debutul campaniei
18:20 - O nouă serie de e-mailuri care pretind a fi trimise clienților de către Banca Transilvania. Avertismentul specialiștilor