Angela Merkel, mesaj către parlamentarii europeni, în contextul Brexit: „Încă există şansa unui acord”

Angela Merkel, mesaj către parlamentarii europeni, în contextul Brexit: „Încă există şansa unui acord”
foto: Pixabay

Doar câteva săptămâni mai sunt până la retragerea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar. Cu toate acestea, liderii UE caută încă soluții pentru ajungerea la un acord între cele două părți. Angela Merkel, spre exemplu, a dat asigurări că se continuă munca în acest sens.

Angela Merkel încă vede șansa unui acord cu Marea Britanie, pentru evitarea Brexitului

Astfel, cancelarul Germaniei le-a transmis parlamentarilorcă trebuie să stabilească regulipentru repectarea standartelor UE de către Regatul Unit, mai ales în privința mediului și a locurilor de muncă.

„Încă există şansa unui acord. Continuăm să lucrăm în acest sens, dar suntem pregătiţi şi pentru condiţii pe care nu le putem accepta. Un lucru este clar: trebuie să fie păstrată integritatea pieţei interne”, a declaratAngela Merkel, potrivit Reuters.

„Mă voi întâlni cu Michael Gove la Bruxelles pentru a discuta despre implementarea Acordului de retragere, inclusiv a Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord. Lucrăm din greu pentru a fi siguri că acesta va devenideplin operaţional la 1 ianuarie 2021”, a declarat și Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 decembrie 2019, urmată de o perioadă de tranziție de un an, care se va sfârși în această lună.

Negocierile în privința Acordului de retragere durează de circa un an. Dacă acestea nu se vor finaliza, atunci relațiile comerciale dintre UE și Marea Britanie vor fi supuse regulilorgenerale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Principalele schimbări după Brexit, din 1 ianuarie 2021

Începând cu prima zi a anului 2021, odată cu intrarea în vigoare a Brexitului, multe aspecte dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană vor suferi modificări.

Astfel, începând cu prima zi a noului an, britanicii vor fi considerați în Uniunea Europeană drept cetățeni ai unei țări terțe și nu vor mai beneficia de libertatea decirculațiepentru a lucra sau a studia pe teritoriul UE și al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveția). Cu toate acestea, cei care justifică un statut de rezident în Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2020 își vor păstra drepturile, în conformitate cu Acordul deretragereîncheiat la finalul lui 2019. Reciproca este valabilă pentru cetățenii britanici domiciliați în UE.

De asemenea, de la 1 ianuarie, turiștii britanici vor trebui să treacă prin mai multe demersuri pentru a intra pe teritoriul UE, chiar dacă cele două părți s-au înțeles asupra unei exceptări reciproce a obligativității vizelor. Cetățenii ar putea chiar să fie obligați să arate că dispun de resurse suficiente sau de un bilet de întoarcere în Regatul Unit. În plus, sejurul lor în UE va fi limitat la cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Europenii vor putea intra pe teritoriul britanic doar pe baza cărții de identitate, până în octombrie 2021, apoi va fi necesar un pașaport.

Și studenții europeni vor avea nevoie de o viza pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile în Regatul Unit, fiind nevoiți de asemenea să plătească taxe de școlarizare mai ridicate sau pentru anumite diplome universitare (în 2015, studenții străini au injectat 25,8 miliarde lire sterline în economia Regatului Unit, a doua destinație universitară preferată din lume, după SUA). De partea cealaltă, studenții britanici nu vor mai avea dreptul la programul Erasmus.

Imigrația este o altă problemă. În prezent, aproximativ 1,3 milioane de britanici locuiesc în UE. În Regatul Unit, peste 4,2 milioane de cetățeni europeni au depus cereri pentru statutul de rezident. După 1 ianuarie, britanicii care vor să se stabilească în țările europene vor avea parte de constrângeri. Și viceversa se vor semnala probleme – vor fi luate în calcul vârstă, cunoașterea limbii engleze și situația resurselor financiare.

Urmăriți B1TV.ro și pe