Nimeni NU se mai așteaptă la o candidatură a Angelei MERKEL în 2021! Financial Times: Autoritatea OFILITĂ a cancelarului german a devenit o problemă pentru Europa

Nimeni NU se mai așteaptă la o candidatură a Angelei MERKEL în 2021! Financial Times: Autoritatea OFILITĂ a cancelarului german a devenit o problemă pentru Europa

„Domnia” cancelarului german Angela Merkel pare tot mai aproape de final. Publicaţia Financial Times publică un articol extrem de dur la adresa „Doamnei de Fier”, în care arată că Merkel a intrat în anii ei de crepuscul, la 13 ani de când a devenit cancelar.

„Nimeni nu se aşteaptă la o nouă candidatură a ei în 2021. Autoritatea ei se estompează rapid. Orice accelerare ar însemna sfârşitul precarului guvern de mare coaliţie din Germania şi ar perturba UE care s-a obişnuit ca ea să fie punctul fix într-o regiune zguduită de convulsii economice şi politice”, scrie Financial Times (FT), potrivit hotnews.ro.

Publicaţia notează că nu există o ilustrare mai clară a erodării puterii cancelarului german decât înfrângerea de săptămâna trecută a vechiului ei aliat Volker Kauder în încercarea de a fi confirmat ca lider al creştin-democraţilor în Parlament.

„A constituit un cutremur politic german. A izbucnit din frustrarea creştin-democraţilor faţă de rezultatele slabe în alegeri, concesiile făcute partenerilor de coaliţie de centru-stânga şi, mai ales, faţă de decizia doameni Merkel de a primi un milion de migranţi în 2015-2016. Urmează unei serii de recente confruntări între creştin-democraţi şi partenerii lor conservatori din CSU bavareză. Una din aceste confruntări a fost pe tema imigraţiei, o alta pe tema remarcilor controversate ale unui şef al informaţiilor despre protestele extremei dreapta din oraşul estic Chemnitz. În combinaţie, acestea au slăbit poziţia cancelarului şi au destabilizat coaliţia. În rândul conservatorilor se înmulţesc apelurile la înnoirea politicilor şi personalului”, mai scrie publicaţia citată.

Potrivit FT, autoritatea tot mai restrânsă a Angelei Merkel va face mai dificil de aranjat o tranziţie ordonată spre un nou lider.
Ea părea a avea în minte un succesor, anul acesta când a instalat-o în funcţia de secretar al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer, fostă şefă a administraţiei landului Saarland şi botezată o „mini-Merkel” de media germane. CDU are nevoie de o competiţie deschisă, dar va dori să evite o bătălie vătămătoare între moderaţii lui Merkel şi aripa conservatorilor duri.

Pe plan extern, faptul că Germania este consumată de mici dispute interne într-un moment de influenţă şi prosperitate fără rivalitate poate părea năucitor.
„Dar lungul adio al dnei Merkel are o importanţă profundă pentru Uniunea Europeană care este din ce în ce mai polarizată între forţele politice liberale şi naţionaliste. Puterea ei în scădere va lăsa un vid, mai ales acum când Emmanuel Macron al Franţei întâmpină dificultăţi pe plan intern, deşi alţii vor considera că aceasta este o oportunitate de a modifica modul de funcţionare al UE”, conchide FT.

Ultima oră