Angela Merkel se simte vinovată pentru situația din Ucraina

Angela Merkel se simte vinovată pentru situația din Ucraina
Foto: Hepta - DPA Images / Wolfgang Kumm

Fostul cancelar german Angela Merkel crede că demisia ei din funcția de șef al guvernului federal ar fi putut influența decizia lui Putin de a ataca Ucraina pe 24 februarie, notează RND.

„Poate că demisia mea a contribuit la (invazia rusă), cum a influențat și alegerile din Franța, retragerea trupelor din Afganistan și declinul implementării acordurilor de la Minsk”, a remarcat Merkel.

Angela Merkel vorbește deschis despre eșecuri în politică

Politiciana a recunoscut că în ultimul an de mandat, încercările de a rezolva conflictul au eșuat. În același interviu, Merkel nu a exclus că ar putea deveni din nou mediatoare în reglementarea ostilităților dintre Ucraina și Rusia.

Merkel a declarat anterior că nu se consideră vinovată de agresiunea pe scară largă a lui Putin. Cu toate acestea, fostul cancelar a recunoscut că „nu a reușit să creeze o arhitectură de securitate care ar putea preveni acest lucru”.

Fostul cancelar german Angela Merkel susține că izolarea Rusiei nu este posibilă pe termen lung chiar dacă președintele rus a comis o „mare greșeală” atunci când a invadat Ucraina, transmite Bloomberg.

„Nu există nicio scuză pentru această agresiune brutală”, a declarat fostul lider german, într-un interviu susținut pe scena unui teatru din centrul Berlinului. Deși Angela Merkel (67 de ani) a rămas activă în culise, a fost vorba despre prima sa apariție publică după predarea de ștafetă din decembrie.

Angela Merkel răspunde acuzațiilor

În cei 16 ani cât Merkel a fost cancelar, Germania a devenit foarte dependentă de resursele energetice rusești. Merkel a fost dur criticată pentru politica sa, inclusiv pentru susținerea pe care a manifestat-o față de controversatul gazoduct Nord Stream 2, ce urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania, ocolind Ucraina. Gazoductul a fost construit, dar nu funcționează ca sancțiune după declanșarea războiului.

Cu toate că nu a apărut pe scena publică, Angela Merkel a rămas activă în spatele ușilor închise. Ea l-a sunat în mod repetat pe Vladimir Putin după momentul 24 februarie și a discutat cu liderul rus despre un posibil armistițiu, spune o persoană familiară cu agenda fostului cancelar german.

Actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, știa de convorbiri și a fost informat în mod regulat despre rezultatele tratativelor, mai spune persoana respectivă. Vladimir Putin a încetat să o mai sune înapoi pe Angela Merkel acum circa șase săptămâni, a adăugat aceeași persoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe