Președintele Parlamentului European: Kovesi se bucură de sprijinul nostru pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. Cer autorităților române să nu-i pună obstacole

Președintele Parlamentului European: Kovesi se bucură de sprijinul nostru pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. Cer autorităților române să nu-i pună obstacole
Foto: DPA Images / Jakub Kotian

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. În deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles, el s-a arătat îngrijorat de punerea sub control judiciar a Laurei Kovesi, de către Secția specială de investigare a magistraților. În opinia lui Tajani, asta înseamnă limitarea libertăților fostei șefe DNA. Prin urmare, el a făcut apel la autoritățile de la București să nu îi pună obstacole lui Kovesi în calea candidaturii, informează G4Media.

”Am aflat cu îngrijorare că dna Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a fost pusă sub control judiciar de către autoritățile române. Acest lucru înseamnă limitarea libertății sale personale, că nu poate să părăsească țara fără autorizație specială, că trebuie să se prezinte la poliție și nu are voie să facă declarații de presă. Doresc să exprim preocuparea Parlamentului European față de situația creată. Laura Codruța Kovesi rămâne candidatul nostru pentru șefia Parchetului european, se bucură de sprijinul nostru. Cer autorităților române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție. Azi voi scrie o scrisoare în acest sens autorităților române, așa cum s-a decis în această dimineață la Conferința președinților”, a declarat Antonio Tajani, în plenul Parlamentului European, potrivit G4Media.

El a atras atenția că autoritățile de la București nu au respectat recomandările din raportul MCV: ”Ne îngrijorează aceste măsuri luate împotriva Laurei Codruța Kovesi. Recomandările din raportul MCV nu au fost respectate de autoritățile române. Lansăm un apel către România să demareze un dialog constructiv cu Uniunea Europeană și să renunțe la toate aceste activități care nu sunt utile pentru atingerea obiectivelor comune pe care le avem”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul PSD-ALDEsă nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. Oficialul european a precizat că ”a vorbi de dragul vorbei nu e suficient” prin urmare, România trebuie să revină la un proces corect al reformei. (DetaliiAICI)