Arestările anti-monarhiștilor provoacă îngrijorări legate de libertatea de exprimare din Mare Britanie

Arestările anti-monarhiștilor provoacă îngrijorări legate de libertatea de exprimare din Mare Britanie
sursă foto: captură YT

Arestările protestatarilor anti-monarhie după moartea reginei Elisabeta a II-a sunt „profund îngrijorătoare”, au declarat militanții pentru libertatea de exprimare, informează BBC.

Protestul nu este un cadou din partea statului, este un drept fundamental

Poliția din Scoția a arestat două persoane în ultimele zile, în timp ce un bărbat a fost arestat și în Oxford.
Arestările au avut loc la evenimentele care au marcat moartea reginei și l-au proclamat pe regele Charles al III-lea noul monarh al Marii Britanii.

Ruth Smeeth, director executiv al Index on Censorship, a declarat că arestările sunt „foarte îngrijorătoare”, adăugând: „Trebuie să ne ferim ca acest eveniment să fie folosit, din greșeală sau intenționat, pentru a eroda în vreun fel libertatea de exprimare de care se bucură cetățenii acestei țări.”

Silkie Carlo, director al Big Brother Watch, a declarat că polițiștii au „datoria de a proteja dreptul oamenilor de a protesta la fel de mult ca și datoria de a facilita dreptul oamenilor de a-și exprima sprijinul, durerea sau de a-și prezenta condoleanțele”.

Jodie Beck, ofițer de politici și campanii la Liberty, a declarat că este „foarte îngrijorător să vedem cum poliția își aplică puterea într-un mod atât de sever și punitiv. Protestul nu este un cadou din partea statului, este un drept fundamental”.

Urmăriți B1TV.ro și pe