Bomba hipersonică testată cu succes de armata SUA, în contextul războiului din Ucraina. Poate atinge de de cinci ori viteza sunetului

Bomba hipersonică testată cu succes de armata SUA, în contextul războiului din Ucraina. Poate atinge de de cinci ori viteza sunetului
Bombardier B-52H / Sursa foto: Wikipedia

Forțele aeriene americane au efectuat un test cu succes al unei noi rachete hipersonice în weekend, la o lună după ce a anunțat că programul a suferit întârzieri din cauza „anomaliilor recente ale testelor de zbor”.

O armă hipersonică a fost testată cu succes de SUA

Arma de răspuns rapid a fost eliberată cu succes de un bombardier B-52H în largul coastei Californiei de Sud sâmbătă și a atins viteze hipersonice, a anunțat luni Forțele Aeriene, fără a mai furniza detalii despre testul în sine, cum ar fi durata zborului sau a altitudinii acestuia, scrie cnn.

„Aceasta a fost o realizare majoră a echipei ARRW, pentru întreprinderea de arme și pentru forțele noastre aeriene”, a spus Brig. Generalul Heath Collins, ofițerul executiv de program al Forțelor Aeriene.

ARRW este o armă hipersonică care folosește o rachetă de rapel pentru a accelera racheta la viteze mai mari de Mach 5 sau de cinci ori viteza sunetului. Un vehicul de alunecare hipersonic se separă apoi de rapel și alunecă cu viteză mare spre ținta sa.

Forțele aeriene au încercat să dezvolte testarea AGM-183A ARRW în trecut, iar programul a suferit trei eșecuri ale testelor de zbor înainte de acest ultim succes. Luna trecută, Forțele Aeriene au spus că anomaliile testelor de zbor au amânat programul de finalizare a armei. Primul test complet al rachetei în sine și al rachetei de rapel a fost amânat până în octombrie.

Cu o zi înainte de acest test, secretarul forțelor aeriene Frank Kendall a recunoscut problemele pe care le-a întâmpinat programul ARRW.

„Programul nu a avut succes în cercetare și dezvoltare până în prezent”, a declarat Kendall Subcomitetului pentru Apărare al Camerei de Credite. „Vrem să vedem dovada succesului înainte de a lua decizia privind angajamentul față de producție, așa că vom aștepta și vedem.”

SUA, interes crescut pentru dezvoltarea armelor hipersonice

Pentagonul a pus un accent sporit pe dezvoltarea armelor hipersonice, după ce parlamentarii au devenit îngrijorați de faptul că SUA rămâne în urmă programelor chineze și rusești. Anul trecut, China a testat cu succes o armă hipersonică. Mai recent, Rusia a devenit prima națiune care a folosit vreodată arme hipersonice în război, când și-a lansat rachetele Iskander și Kinzhal asupra Ucrainei. Pentagonul a spus că Rusia a folosit între 10-12 arme hipersonice de la începutul invaziei sale în Ucraina.

La mijlocul lunii martie, SUA a testat cu succes conceptul de armă cu aer hipersonic (HAWC), dar nu au oferit informații pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia, în vreme ce președintele Joe Biden era pe cale să viziteze Europa.

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a declarat că și-a folosit propria rachetă hipersonică în timpul invaziei Ucrainei, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul Ucrainei. Chiar și cu accentul sporit pe armele hipersonice, secretarul Forțelor Aeriene a cerut o notă de precauție cu privire la importanța acestora.

Urmăriți B1TV.ro și pe