Armata Spaniei intervine în Madrid pentru a opri protestele împotriva măsurilor restrictive luate în contextul pandemiei de COVID-19

Armata Spaniei intervine în Madrid pentru a opri protestele împotriva măsurilor restrictive luate în contextul pandemiei de COVID-19

Guvernul regional de la Madrid a cerut ajutorul Armatei în lupta cu coronavirusul.

Carantina parțială ordonată de autoritățile locale în anumite cartiere mai sărace a provocat proteste, relatează Reuters.

Armatei Spaniei ajută Madridul în lupta contra COVID-19

O recentă creștere a cazurilor de coronavirus din Spania, de peste 10.000 de cazuri pe zi, a dus la un bilanț total de infectări de peste 670.000 de persoane.

În acest context, Spania a cerut din nou ajutorul Armatei.

„Avem nevoie de ajutor de la armată pentru dezinfecție… și întărirea poliției locale și a forțelor de ordine”, a declarat Isabel Diaz Ayuso, după o întâlnire cu premierul Pedro Sanchez.

În primul val al pandemiei de SARS-CoV-2, din martie-aprilie, Spania a mobilizat mii de militari pentru a ajuta autoritățile civile pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Madrid, capitala europeană cu cea mai mare incidență a cazurilor de coronavirus

Madridul a devenit capitala europeană cu cea mai mare incidență a cazurilor deCOVID-19.

În aceste condiții, începând de luni, Guvernul regional a impusnoi măsuride restricție, ceea ce a dat naștere unor proteste în rândul celor care locuiesc în cartierele vizate pentru a fi închise.

Cele mai ridicate rate de infectare au fost raportate recent în Puente de Vallecas, cu 1.240,76 cazuri la 100.000 de locuitori, Villaverde cu 1.157,47, Usera cu 1.155,71, Carabanchel cu 884,24 și Ciudad Lineal cu 876,16.

Mii de locuitori ai cartierelor din sudulMadridului au ieșit în stradă, duminică, pentru a contesta măsurile pe care le consideră „segregaţioniste” și despre care cred că nu vor limita răspândirea virusului. Protestatarii au scandat „Este segregare, nu izolare”, „Mai mulţi medici şi mai multe scanere” și au cerut demisia premierului Guvernului regional, Isabel Díaz Ayuso.

De asemenea,capitala Spaniei este și orașul european de anvergură care a înregistrat cel mai mare exces de mortalitate în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit raportului elaborat de către biroul național de statistică din Marea Britanie (ONS).relateazăEl Pais.

ONS, echivalentul INS din România și INE din Spania, a ajuns la concluzia că principalul exces de mortalitate a fost înregistrat laMadridîn săptămâna cu 27 martie, când au murit de patru ori mai multe persoane decât se obișnuia.

Pe lângă vârful înregistrat în capitala Spaniei, al doilea oraș care a suferit un exces major de decese a fost chiar Barcelona

Un nou val de restricții la Madrid

Aproximativ 850.000 de persoane sunt afectate de aceste măsuri.

Odată cu impunerea noilor restricții, locuitorii cartierelor închise vor putea să intre și să iasă din zonele în care locuiescdoar din motive legate demuncă, educațiesau îngrijiri medicale.

Adunările publice și private vor fi limitate la șase persoane, iar parcurile vor fi închise.