Atac american cu dronă în Afganistan: Ținta, un terorist ISIS-K, implicat în planificarea atacului de la aeroportul din Kabul

Atac american cu dronă în Afganistan: Ținta, un terorist ISIS-K, implicat în planificarea atacului de la aeroportul din Kabul
Sursa foto: US Army/Facebook

Atacul cu dronă efectuag de armata SUA a vizat un „planificator” de nivel mediu al grupării teroriste Stat Islamic în Afganistan (ISIS-K) în timp ce călătorea cu o mașină în apropierea orașului Jalalabad, au declarat sâmbătă surse oficiale americane, potrivit The Guardian.

Atacul a avut loc la două zile după ce Statul Islamic din provincia Khorasan și-a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș în afara aeroportului din Kabul, în timp ce forțele occidentale care conduceau transportul aerian s-au pregătit pentru mai multe atacuri.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis că îi va vâna pe cei responsabili.

Atacul cu dronă va fi probabil parțial menit să liniștească un public american zdruncinat de faptul că capacitățile antiteroriste ale guvernului său în Afganistan rămân intacte, în ciuda retragerii haotice.

Nu există niciun indiciu că ținta dronei a fost implicată în explozia de joi, care a ucis în jur de 180 de persoane, inclusiv 13 pușcași marini americani.

Atacul s-a concentrat asupra ISIS, care fusese văzut anterior ca doar un actor minor în Afganistan și unul dintre cei mai slabi afiliați ai statului islamic din întreaga lume.

Grupul a fost înființat în 2014 de câteva zeci de comandanți talibani dezamăgiți și dezertori de la alți militanți din regiune și a realizat câștiguri timpurii în districtele apropiate de granița cu Pakistanul în estul provinciei Nangarhar, unde atacul cu dronă a lovit vineri la miezul nopții. Numele de Khorasan a fost dat de conducătorii imperiali islamici medievali unei regiuni care include Afganistanul modern.

Ofensivele majore ale forțelor guvernamentale și ale SUA au provocat mari pierderi ISIS-K și i-au forțat pe militanți să părăsească pozițiile lor din Nangarhar. Luptătorii talibani, care priveau ISIS-K ca o amenințare la adresa campaniei sale de preluare a controlului asupra Afganistanului, au atacat, de asemenea, enclava grupului și, în ultimele luni, au făcut o serie de eforturi nereușite pentru a recupera două văi din îndepărtata și accidentata provincie Kunar.

Într-un raport întocmit din informații furnizate de națiunile membre la începutul acestui an, ONU a spus că organizația teroristă a fost redusă la 1.500 la 2.200 de luptători în zone mici din provinciile Kunar și Nangarhar din estul Afganistanului și consta „în principal din celule … din toată țara, care acționează într-o manieră autonomă în timp ce împărtășește aceeași ideologie ”.

Campania de violență s-a intensificat anul acesta, vizând minoritățile religioase, ONG-urile, jurnaliștii și oficialii talibani. În ultimele luni, comandanții ISIS-K au fost printre cei mai mari clienți ai dealerilor locali de arme din jurul Jalalabad, sugerând că unele dintre rețelele sale au supraviețuit.

Vineri, un înalt comandant taliban din Jalalabad, al cincilea cel mai mare oraș din Afganistan, a declarat că unii membri ai ISIS-K au fost arestați în legătură cu atacul de la Kabul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`