Austria are câini noi de pază

Austria are câini noi de pază
Sursa foto: Freepik

Șapte cancelari, schimbați în doar patru ani. Italia pare o patrie a stabilității politice daca e să o comparăm astăzi cu Austria…

Schimbările politice tot mai dese de la nivel înalt din Viena, numirea unui nou cancelar federal, supranumit „generalul”, deoarece e destoinic și a activat în tinerețe drept instructor pentru ofițeri de informații în slujba Ministerului federal pentru apărarea țării, toate acestea pe fundalul instabilității politice, a tensiunilor sociale în creștere, cauzate de nesiguranța accentuată a populației, provocată de pandemie, astfel de îngrădirile libertăților constituționale ca urmare a lockdown-ul pentru vaccinați și nevaccinați cât și legat de acestea înmulțirea cererilor – tot mai zgomotoase ale opoziției politice și civice – pentru schimbări și organizare de alegeri parlamentare anticipate în 2022, au făcut ca un eveniment sensibil, cu mare semnificație pentru siguranța Republicii Austria, să treacă mai puțin observat.

Constituția Republicii Austria are, începând din 01.12.2021, câini noi de pază. Împotriva amenințărilor teroriste și nu numai.

„Direcția pentru protecția statului și serviciu de informații” (DSN), vezi www.dsn.gv.at a luat locul „Autorității federale pentru protecția Constituției și combaterea terorismului” (BVT). Schimbarea se bazează și pe o nouă lege federală, adoptată recent. Corespunzător standardelor internaționale, noul serviciu de informații și analiză austriac funcționează după un model hibrid, își propune să asigure recunoașterea pericolelor, prevenția timpurie a acestora și va sta la dispoziția decidenților politici, total despărțit de activitățile de protecție a statului, în cazul în care pericolele devin mai clar conturate, acestea fiind combătute, într-o colaborare informativă și cu alte instituții, cum ar fi direcțiile de poliție ale landurilor federale. Pentru partea serviciului de informații va răspunde, conform cotidianului vienez „Kurier“, David Blum, pentru cea a activităților siguranței de stat, Michael Lohnegger, ambii fiind adjuncții noului director al serviciului. Numărul angajațiilor noului serviciu ar putea crește pe termen mediu de la 350 la 650, viitorii colaboratori trebuind să fie „incoruptibili și de încredere“, conform postului de radio de stat oe1.orf.at.

„Trebuie să relaționăm internațional, să recâștigăm încrederea serviciilor partenere și a opiniei publice. Suntem pe calea cea bună, dar pentru aceasta e nevoie de timp,” a declarat Omar Haijawi-Pirchner, în vârstă de 41 de ani, desemnat la conducerea noului serviciului secret austriac, după o carieră de peste 20 de ani în poliție și având gradul de „Brigadier“ (general, lb.rom.).

În data de 28.02.20218 procuratura WKStA a ordonat o razie de amploare la sediul din sector trei al Vienei al „protecției Constituției”, existând suspiciuni de corupție, abuz în serviciu, scurgeri de informații, abuzuri sexuale, delapidarea banilor publici, etc. Acțiunea, desfășurată de unități ale combaterii criminalității stradale, a produs consternare publică și instituția a fost compromisă, ținând capul de afiș al gazetelor și astfel a ajuns chiar și pe masa unei comisii parlamentare de anchetă a „Nationalrat”-ului, parlamentul austriac.

Vechiul serviciu, timp de 20 de ani un gard de protecție al Republicii, s-a crăpat. Operabilitatea a fost afectată,“ a declarat Karl Nehammer, ministru de interne până de curând și actual cancelar al Republicii. La care s-a adăugat dezastrul din 02.11.2020, când a avut loc atacul terorist din Viena, soldat cu morți și răniți. Atentatorul a putut să se miște liber, în prealabil nimeni nu l-a împiedicat să se întâlnească cu alți extremiști, să aibă probabil și complici, să-și cumpere muniție, toate acestea s-au petrecut fără o reacție adecvată.

„Direcția pentru protecția statului și serviciul de informații” va fi supusă controlului parlamentar, conform Reinhold Einwallner, deputat, purtător de cuvânt în chestiuni de siguranță publică al partidului social-democrat, aflat în opoziție, citat de agenția austriacă de presă APA.

Urmăriți B1TV.ro și pe