Autorităție de la Ankara au cerut o reuniune de urgență a NATO, în urma doborârii avionului turc de către Siria

Autorităție de la Ankara au cerut o reuniune de urgență a NATO, în urma doborârii avionului turc de către Siria
Autoritățile de la Ankara au cerut o reuniune de urgență a NATO, după ce armata siriană a doborât vineri un avion de vânătoare turcesc , care i-a invadat spaţiul aerian. Ministrul turc de Externe a declarat că...

Autoritățile de la Ankara au cerut o reuniune de urgență a NATO, după ce armata siriană a doborât vineri un avion de vânătoare turcesc , care i-a invadat spaţiul aerian. Ministrul turc de Externe a declarat că aparatul se afla de fapt în spaţiul aerian internaţional, la mică distanţă de Siria. Purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a anunţat că reuniunea va avea loc marţi.

Turcia a trimis o notă diplomatică Siriei în urma doborârii aparatului militar de vânătoare deasupra Mediteranei în cursul zilei de vineri. Într-o declaraţie acordată televiziunii naţionale, şeful diplomaţiei de la Ankara, a precizat că aparatul, despre care s-a crezut în primă instanţă că ar fi încălcat spaţiul aerian sirian, s-ar fi aflat de fapt în spaţiul internaţional, la mică distanţă de oraşul Damasc.

„Având în vedere recentele evoluţii din estul Mării Mediterane, misiunea avionului nostru era de a testa sistemul radar de securitate naţională şi era un zbor de antrenament. Astfel, nu era nicio misiune care să aibă legătură cu Siria sau cu actuala criză din Siria,” a declarat ministrul de Externe de la Ankara,Ahmed Davutoglu, precizând și că avionul nu era unul de atac.

„Avionul nostru zbura singur. Dacă ar fi fost altceva, nicio altă ţară nu şi-ar fi trimis avionul singur într-o misiune atât de riscantă,” a mai adăugat acesta.

Avionul a fost doborât de armata siriană la câteva minute după ce a trecut în spaţiul aerian al acestei ţări, a subliniat ministrul de Externe turc. Echipele de căutare au localizat epava avionului în apele siriene, la o adâncime de 1.300 de metri. Ministrul britanic de Externe s-a arătat preocupat de tensiunile dintre Siria şi Turcia după incidentul de vineri.