Avertisment ONU: Poluarea duce la mai multe decese decât pandemia/ Avem nevoie de „acțiuni imediate și ambițioase”

Avertisment ONU: Poluarea duce la mai multe decese decât pandemia/ Avem nevoie de „acțiuni imediate și ambițioase”
(FOTO: Pixabay)

Poluarea de către state și companii contribuie la mai multe decese la nivel global decât COVID-19, a spus un raport de mediu al ONU publicat marți, care solicită „acțiuni imediate și ambițioase” pentru a interzice unele substanțe chimice toxice, transmite Reuters.

Raportul spune că poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, precum și cel puțin 9 milioane de decese premature pe an și că problema este în mare măsură trecută cu vederea.

Pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,9 milioane de decese, potrivit agregatorului de date Worldometer.

Amenințările la adresa mediului- cea mai mare provocare globală a drepturilor omului

„Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a conchis autorul raportului, David Boyd.

Actul urmează să fie prezentat luna viitoare Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, care a declarat în prealabil că mediul curat reprezintă un drept al omului.

Acesta îndeamnă la interzicerea polifluoroalchilului și a perfluoroalchilului, substanțe artificiale utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente.

Printre altele, aceste substanțe pot provoca cancer și reprezintă un risc mai ales din cauza faptului că nu se descompun ușor.

Șefa pentru drepturile ONU, Michelle Bachelet, a numit amenințările de mediu drept cea mai mare provocare globală a drepturilor omului.

Un număr tot mai mare de cazuri de justiție în materie de climă și mediu invocă cu succes nerespectarea drepturilor omului, mai ales după decretul ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe