Sâmbătă, la ora 1:00 (ora României) se va produce Brexitul, marcând primul moment în care un stat-membru iese din organizaţie. Ulterior producerii Brexitului se va intra într-o aşa-numită perioadă de tranziţie, care va dura până la data de 31 decembrie 2020. În acest interval de timp, cea mai mare parte a legislației europene va continua să se aplice în Regat, adică Marea Britanie va rămâne parte atât din piaţa unică europeană, cât şi din uniunea vamală.
În plus, până la data de 30 iunie 2020 Londra vă putea cere Bruxelles-ului o extindere a perioadei de tranziţie. Dacă nu o va face până la acea dată, atunci perioada de tranziţie va expira, într-adevăr, pe 31 decembrie 2020. Trebuie, însă, precizat faptul că premierul britanic Boris Johnson a declarat foarte clar că nu doreşte o extindere a perioadei de tranziţie.
Pe scurt, condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Asta înseamnă că cetățenii români vor putea călătorii în Regatul Unit fără viză şi doar în baza pașaportului sau a buletinului.Începând cu 31 decembrie 2020, rămâne de văzut ce schimbări vor fi aduse condiţiilor de călătorie.
Românii aflați pe teritoriul Regatului înainte de 31 decembrie 2020 vor trebui să solicite obținerea aşa-numitelor statute de ”settled”, respectiv ”pre-settled”. Obţinerea statutelor este obligatorie pentru cei care vor să rămână în Regat şi care vor să beneficieze în continuare de drepturile actuale.
Doar românii care au avut reședința în Marea Britanie pentru cinci ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru statutul de „settled”. Odată primit, îşi vor păstra aceleași drepturi pe care le au și în prezent: adică dreptul de a lucra, de a studia, de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială.
Doar românii care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de cinci ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru statutul de „pre-settled”. Odată primit, aceştia vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, timp în care trebuie să devenă eligibili pentru statutul de „settled”. Statutul de „pre-settled” garantează păstrarea aceleroasi drepturi pe care pe care le au: adică dreptul de a lucra, de a studia, de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială. După cei 5 ani petrecuţi sub statutul de „pre-settled” este obligatore aplicarea pentru cel de „settled”, întrucât acesta nu este acordat automat.
Sursă foto: hepta.ro
Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, copii, nepoți, strănepoți cu vârsta de până la 21 de ani, persoane sub tutelă sau în general în grijă celui care aplica, părinți, bunici sau străbunici sub tutelă sau aflați în grijă celui care aplica.
Toate aceste informaţii sau mai multe pot fi găsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Aşa cum am spus mai devreme, până la data de 31 decembrie 2020, o bună parte a legislaţiei europene va continua să se aplice în Regat. Astfel că, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), va rămâne în vigoare şi regulamentul european „Roam like at home”, precum și cel referitor la tarife pentru apeluri și SMS-uri.
În traducere, persoanele din România vor putea să comunice cu prietenii şi rudele din Marea Britanie la fel ca până acum. Tarifele aplicate vor rămâne la 0,19 Euro/minut (fără TVA) și 0,06 Euro/SMS (tot fără TVA). Aceste tarife nu se aplică, însă, și minutelor şi SMS-urilor incluse în abonamente / (extra)opțiuni.
Dar aceste reglementări vizează numai teritoriul european. Ele nu se vor aplica şi teritorii britanice precum insulele Bermuda, teritoriul antarctic britanic, insulele Virgine Britanice, teritoriul britanic din Oceanul Indian, insulele Falkland, şi multe altele.
Foto: Nigel Farage, liderul Partidului Brexit și unul dintre cei mai mari susținători ai Brexitului (sursă foto: hepta.ro)
Dată fiind natura unică a Brexitului în relaţiile internaţionale, este dificil de anticipat cum va evolua diplomaţia dintre Londra şi Bruxelles. Cele două părţi treuie, însă, să negocieze un acord de liber-schimb până la data de 31 decembrie 2020. Asta datorită faptului că ambele părţi doresc ca schimburile comerciale să fie cât mai puţin afectate de Brexit. Neoficial, negocierile pentru un acord de liber-schimb au început deja. Formal însă, ele vor fi demarate în săptămânile următoare, cel mai probabil cândva în luna februarie sau martie. Printre numerosele avantaje ale unui acord de liber-schimb se numără şi faptul că cele două părţi pot reduce la minimum (sau în totalitate) taxele vamale.
Însă se anticipează o serie de negocieri destul de dure pe această temă, Guvernul Boris Johnson dând deja un prim-ultimatum Uniunii Europene conform căruia ar fi dispus să nu facă niciun acord de liber-schimb. Cel mai probabil că ultimatumul este doar un bluf menit să confere Londrei o poziţie avantajoasă în cadrul negocierilor. Pe fond, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Regatului Unit, prin urmare comerţul britanic ar avea de suferit enorm în lipsa unui acord de liber-schimb.
În acel scenariu, vor intra automat în funcţiune regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce înseamnă că exporturilor britanice în UE le vor fi impuse taxe vamale între 0,92% sau 12% (în funcţie de tipul de produse).
De precizat că şi preşedintele american Donald Trump a promis Marii Britanii un acord de de liber-schimb, însă pentru că un astfel de acord să şi fie format intre Londra şi Washington este necesar acordul Camerei Reprezentanţilor. Ori aceasta este dominată de democraţi. În plus, negocierile dintre cele două părţi nici măcar nu au început. Şi chiar dacă acest lucru se va întâmpla, ele pot dura şi câţiva ani de zile.
Un aspect important în cazul unui astfel de acord îl joacă şi geografia, întrucât în comerţ contează foarte mult distanţa. Cu cât este mai mare distanţă, cu atât sunt mai mari costurile cu transportul unui produs. Ori Uniunea Europeană, fiind mult mai aproape de Regat, are un avantaj clar din acest punct de vedere. Astfel ca premierul Boris Johnson nu se poate folosi, ca mijloc de constrângere la adresa Uniunii, de un eventual acord de liber-schimb cu Statele Unite.
Sursă foto: hepta.ro
Deşi exista numeroase scenarii cu privire la ce s-ar putea întâmpla, în fapt, impactul economic real este practic imposibil de determinat. Ce se poate analiza, însă, cu exactitate este impactul pe care Brexitul l-a avut deja asupra economiilor celor două.
În cazul Marii Britanii, de exemplu, economia ei a suferit o încetinire de 2.4% în 2015 şi de 1.5% în 2018. Şi asta doar pe fondul discuţiilor privitoare la Brexit. Iar pentru viitor, cel mai OPTIMIST scenariu indica o încetinire a creşterii economice britanice de 6,7% pe parcursul a 15 ani. Nu pare mult, însă vorbim de o economie cu un PIB de aproximativ 2,6 trilioane de dolari.
În cazul Uniunii, o estimare cât de cât exactă este practic imposibil de făcut dat fiind faptul că avem de a face cu 27 de state-membre. Însă un lucru este cert, Marea Britanie este una dintre primele trei economii ale Uniunii, prin urmare PIB-ul comunitar se va micşora cu aproximativ 2,6 trilioane de dolari practic peste noapte.
Deşi într-o primă fază nu vor exista restricţii foarte mari în privinţa imigraţiei, ne putem aştepta ca acest lucru să se schimbe începând cu 2021. Retorica populistă a sustinatilor Brexitului a avut şi o puternică componenta anti-imigrationista, prin urmare este de aşteptat ca după ce perioadă de tranziţie se termină, guvernul de la Londra să impună restricţii mai mari imigraţiei. Rămâne de văzut care şi fi acelea.
În cadrul Uniunii Europene ne putem aştepta ca o bună parte a persoanelor care până acum au fost interesate să emigreze în Regat să se reorienteze către alte destinaţii. Altfel spus, Brexitul ar putea avea consecinţe profunde pe termen lung asupra circulaţiei populaţiei în interiorul Uniunii şi posibil chiar asupra compoziţiei etnice a unor state-membre.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cronologia evoluțiilorimportante din 2019 și2020legate deBrexit: