Preşedintele Ucrainei către Donald Trump: ‘SUA face mult mai mult pentru Ucraina decât Uniunea Europeană. Merkel și Macron nu aplică sancțiunile impuse Rusiei’ (FOTO)

Preşedintele Ucrainei către Donald Trump: 'SUA face mult mai mult pentru Ucraina decât Uniunea Europeană. Merkel și Macron nu aplică sancțiunile impuse Rusiei' (FOTO)
Sursă foto: hepta.ro

Statele Unite este un partener mult mai important pentru Ucraina decât Uniunea Europeană din cauza faptului că aceasta nu pune în aplicare sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse, a preşedintele Ucraine, Volodymyr Zelensky, în cadrul discuţiei telefonice cu Donald Trump, a cărei stenogramă a fost publicată miercuri chiar deCasa Albă.

„Am vorbit cu Angela Merkel și m-am şi întâlnit cu ea. M-am întâlnit şi am vorbit şi cu Macron. și le-am spus că nu fac atât de mult pe cât ar putea să facă cu privire la sancţiuni. Nu aplică sancțiunile. Se pare că, deşi logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai important partener al nostru, tehnic vorbind Statele Unite este un partener mult mai important, şi vă sunt foarte recunoscător pentru asta, deoarece Statele Unite fac foarte mult pentru Ucraina”, a precizat Volodymyr Zelensky .

„Mult mai mult decât Uniunea Europeană, mai ales atunci când este vorba despre sancțiuni împotriva Federaţiei Ruse”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Donald Trump pentru livrările de sisteme anti-tanc „Javelin”. De precizat că, pentru armata ucraineană, aceste sisteme au fost cruciale în încercările de combatere a tancurilor ruseşti din estul Ucrainei, care operează sub blazonul aşa-ziselor grupări separatiste.

„Aș dori, de asemenea, să vă mulțumesc pentru susţinerea masivă în domeniul apărării. Noi. sunt gata să continuăm cooperarea pentru următorii pași, mai exact suntem aproape gata să cumpărăm mai multe sisteme Javelin de la Statele Unite.”

Livrarea sistemelor „Javelin” a fost iniţiată în timpul mandatului lui Donald Trump. Anterior, în timpul mandatului lui Barack Obama, Ucraina primise doar susţinere „non-letala” din partea Statelor Unite.

Foto: Sistem „Javelin” (sursă foto: Wikipedia / Stuart A Hill AMS/MOD)

Precizările preşedintelui ucrainean au venit, însă, după ce Donald Trump a lăudat eforturile depuse de Statele Unite pentru Ucrainaşi a punctat faptul că Kievul nu ar fi întors gestul (ceea ce reprezintă, în esență, o modalitate de șantaj)

„Voi spune că facem mult pentru Ucraina. Investim mult efort şi mult timp. Mult mai mult decât fac țările europene, care ar trebui să vă ajute mai mult decât o fac. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească și cred este ceva despre care chiar ar nimic”

„Multe dintre țările europene procedează la fel. Deci cred că este ceva ce ar trebui să luaţi în calcul, însă Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina. Nu aș spune că este un lucru neapărat reciproc pentru că se întâmplă lucruri care nu sunt bune, dar Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina.”

Foto: Președintele Franței, Emmanuel Macron (dreapta) și omologul său rus, Vladimir Putin (sursă foto: hepta.ro)

Discuția integralădintre cei doi preşedinţi poate fi citităAICI.