Banca Mondială finanțează construcția de termocentrale pe bază de cărbune în secret în Asia

Banca Mondială finanțează construcția de termocentrale pe bază de cărbune în secret în Asia
foto: wikipedia

Banca Mondială este acuzată căfinanțeazăconstrucția de termocentrale pe bazăde carbune în secret în Asia, potrivit profit.ro.

Astfel, termocentralele pe bazăde carbune apar în mai multe zone din Asia, provocând modificarea climei și decesele premature. Construcțiile acestor termocentralebeneficiazăde finanțarea oferităde o serie de intermediari ce sprijinăBanca Mondială, cu toate căaceasta a declarat, în 2013,căvor interveni numai în cazuri rare, când chiar este necesar, potrivit Inclusive development international.

Tot dupăinformațiile date de Inclusive Development International, Banca Mondialăa sprijinit 41 de proiectedin fondurile de la International Finance Corporation (IFC).

Purtătorul de cuvânt de la IFC, Frederick Jones,susține căinstituția ia în serios raportul.

"Ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea de a crea piețe mai solide pentru energia curată și stimulente pentru ca țările și sectorul privat să nu mai investească în cărbune ci mai degrabă în energia regenerabilă", a declarat acesta.

Frederick Jones a mai adăugat ca IFC a investit mai mult de 15 miliarde de dolari în energia regenerabilă și alte domenii, dar a și economisit alte 10 miliarde de dolari. Totuși, acesta a recunoscut că politica instituției nu împiedică clienții să finanțeze termocentrale pe bază de cărbune, ceea ce ar putea însemna căIFC ar avea o deschidere și în domeniul cărbunelui.

Acest raport va fi pus în discuție în aceastăsăptămânăîn contextul reuniunii anuale a Băncii Mondiale și Fondului Monetar, unde miniștrii de finanțe vor dezbate eforturile de reducere a sărăciei.