Belarus a deturnat un avion Ryanair pentru a aresta un jurnalist aflat la bord. Aeronava a ajuns la destinația inițială cu o întârziere de 6 ore / NATO, UE și Marea Britanie, reacții tranșante

Belarus a deturnat un avion Ryanair pentru a aresta un jurnalist aflat la bord. Aeronava a ajuns la destinația inițială cu o întârziere de 6 ore / NATO, UE și Marea Britanie, reacții tranșante
foto: Pixabay

Un avion Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost deturnat către Minsk, iar opozanții belaruși spun că manvera a avut ca obiectiv arestarea unui jurnalist aflat la bordul aeronavei, pe numele său Roman Protasevich. Presa belarusă de stat susține că avionul a fost deviat către Minsk din cauza unei alerte cu bombă, dar că la bordul aeronavei nu a fost găsit niciun dispozitiv exploziv, potrivit BBC.

În Minsk, avionul a stat la sol mai multe ore, iar în cele din urmă a decolat către destinația sa inițială, capitala lituaniană Vilnius, unde a aterizat în jurul orei locale 21:30 (20:30, ora României), mai exact cu o întârziere de șase ore față de momentul programat pentru sosire.

Incidentul a fost condamnat de mai multe națiuni europene, care au acuzat Belarusul de „terorism de stat” și au solicitat aplicarea desancțiuni. Mai mulți politicieni de pe continent au cerut intervenții din partea UE și NATO.

Lituaniaa îndemnat stateleUE să recomande, printr-un apel comun, evitarea spațiului aerian belarus, să convoace ambasadorii belaruși și să protesteze față de utilizarea aeronavelor militare pentru deturnarea zborurilor comericale.

La rândul său, secretarul britanic pentru afaceri externea avertizat că această „acțiune extraordinară” va avea „implicații serioase”.

Jens Stoltenberg, mesaj ferm pentru Belarusdupă deturnarea avionului Ryanair

Jens Stoltenber a condamnat incidentul, despre care spune că este unul „grav și periculos”, și a cerut o anchetă internațională.

„Monitorizăm îndeaproape aterizarea forțată în Belarus a zborului căre Vilnius și reținerea opozantului Roman Protasevich. Acesta este un incident grav și periculos care necesită investigații internaționale. Belarus trebuie să asigure returnarea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor”, a scris oficialul nord-atlantic, duminică, pe Twitter.

Cum a reacționat președintele Consiliului European

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că liderii UE vor discuta „acest incident fără precedent” chiar luni, la reuniunea extraordinară a forului, și că situația nu va rămâne „fără consecințe”.

„Fac apel la autoritățile belaruse să elibereze imediat pasagerul reținut și să îi garanteze drepturile pe deplin”, a adăugat oficialul european.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative