Benjamin Netanyahu, obligat să fie prezent la deschiderea procesului de corupție. Cum invocase premierul Israelului dorința de a absenta de la înfățișare

Benjamin Netanyahu, obligat să fie prezent la deschiderea procesului de corupție. Cum invocase premierul Israelului dorința de a absenta de la înfățișare
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Ilia Yefimovich

O instanță din Israel a respins, miercuri, solicitarea premierului Benjamin Netanyahu de a fi absent la deschiderea procesului de săptămâna viitoare, în care este inculpat pentru fapte de corupție, explicându-i că trebuie să se conformeze regulii de a auzi acuzațiile în persoană, relatează Reuters.

Benjamin Netanyahu, obligat să fie prezent la deschiderea procesului de corupție

Premierul Netanyahu ceruse instanței să fie scuzat de la înfățișarea din 24 mai, catalogând evenimentul drept o formalitate și argumentând că să-și aducă gărzile de corp ar fi o cheltuială inutilă a banului public, dar și o încălcare a restricțiilor pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Cu toate acestea, critici săi consideră că Netanyahu a încercat, de fapt, să reducă vizibilitatea primului proces penal care vizează un premier israelian în exercițiu din istorie. Inculpat pentru midă, fraudă și abuz de încredere, el neagă vehement orice fel de acuzație.

În replică, instanța a anunțat că se poate conforma cu nevoile de securitate ale lui Netanyahu – aflat la al cincilea mandat de premier – deși i-a refuzat și solicitarea adițională de a aduce un alai ceva mai mare decât de obicei în sala de judecată.

Încărcat cu un nou mandat, Benjamin Netanyahu a deschis proiectul de anexare a părților ocupate din Cisiordania

Procesul vine într-un moment în care criza politică din Israel pare să fi luat sfârșit. După mai multe runde succesive de alegeri și negocieri intense, Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, liderul partidului Albastru și Alb, au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de uniune națională. Premierul în exercițiu va forma și noul cabinet, urmând să îi cedeze locul proaspătului partener de coaliție după o perioadă de 18 luni, deși unii se tem că termenul este atât de îndepărtat încât sunt șanse destul de mici să fie respectat.

Cu un nou mandat securizat, Benjamin Netanyahu se poate concentra din nou pe planul de a anexa de facto mai multe părți din Cisiordania, într-o încercare de a consolida poziția Israelului în regiune. La final de aprilie, primul-ministru își exprima încrederea că SUA va încuviința anexarea într-un termen de cel mult două luni.

„Peste câteva luni am încredere că acest angajament va fi onorat”, declara Benjamin Netanyahu.

SUA nu a neglijat mesajul, astfel că Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a anunțat public că anexarea unor părți din Cisiordania este o decizie ce rămâne strict la alegerea Israelului. Cu această ocazie, Secretarul de Stat preciza că administrația Trump își va exprima opiniile în mod privat noului guvern israelian.

Ultima oră
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri
21:46 - Administraţia Prezidenţială: Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea plagiatului și consideră corectă decizia lui Nicolae Ciucă de a cere analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)