CNN: Distrugeri MAJORE în urma atacurilor din Siria, deşi Damascul susţine contrariul. Care au fost ŢINTELE

CNN: Distrugeri MAJORE în urma atacurilor din Siria, deşi Damascul susţine contrariul. Care au fost ŢINTELE

Noi detalii vin de la Pentagon despreatacul de ieri dimineaţă din Siria. 105 rachete au fost lansate de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie din aer, de pe mare şi de sub apă. Pentagonul a prezentat un bilanț al atacului cu ajutorul imaginilor din satelit, care ilustrează cum arătau facilitățile lovite înainte și după atac.

Cele trei ţinte lovite au fost:un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producţia de arme chimice şi biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs şi un depozit de echipamente pentru atmele chimice şi un important centru de comandă tot de lângă Homs.

După ce Departamentul american al Apărării a făcut publică o hartă care reprezintă cele trei ţinte ale atacurilor aeriene din Siria, CNN a transmis-o către două firme specializate în imagini prin satelit,DigitalGlobe şi Planet.com.Imaginile astfel obţinute arată că pagubele produse celor trei obiective care aveau legătură cu programul sirian privind armele chimice au fost extinse, indicăCNN, reamintind că teritoriul sirian a fost vizat de 105 rachete.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului,Dana White a declarat că atacurile aeriene au lovit „cu succes” fiecare ţintă. Rusia a susţinut însă că apărarea aeriană siriană a interceptat 71 din 103 rachete de croazieră. De altfel, şi imagini difuzate de Departamentul america al Apărării indică daune produse ţintelor d epe teritoriul sirian.

În cazul obiectivelor militare din Homs, televiziunea siriană de stat a indicat că rachetele au fost interceptate şi nu au provocat pagube.

Imaginile prin satelit de la par să indice însă daune semnificative, scrie CNN, prezentând imagini anterioare atacului şi imagini actuale.O altă ţintă a atacurilor a fost Centrul de cercetareBazrah, situat la periferia Damascului. Imagini de la Planet.com arată cum clădirea a devenit o ruină, transmite CNN.

„Ca o dovadă puternică de unitate aliată, am folosit 105 rachete împotriva a trei ţinte. Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra abilităţii regimului sirian de a dezvolta, desfăşura şi utiliza arme chimice în viitor. Atacul a fost de două ori mai mare decât cel din aprilie 2017. Şi aş vrea să scot în evidenţă faptul că a fost un efort multinaţional”, a declarat generalul Kenneth McKenzie, director în cadrul Statului Major al SUA.

Cele mai multe rachete au venit din partea de sud a Siriei, dinspre peninsula Arabia.79 de proiectile au fost lansate de pe două distrugătoare aflate în Marea Roşie, de pe un alt distrugător din nordul Golfului Arabiei şi de la bordul a două bombardiere strategice B-1 Lancer, venite din Qatar. Din această direcţie au acţionat doar Statele Unite.

În Marea Mediterană, la vest de Siria, au fost prezente toate cele trei state aliate.

Americanii au lansat de pe un submarin rachete Tomahawk, șase la număr.
De pe o fregată franceză au plecat trei rachete de croazieră SCALP. Acelaşi model de proiectil au folosit şi avioanele franceze Rafal şI Miraj din escadrila formată special pentru această operaţiune.
Marea Britanie a folosit arme de producţie proprie, rachetele de croazieră Storm Shadow, care au fost lansate din avioanele Typhoon şi Tornado.