Blocaj în negocierile de la Bruxelles privind planul de redresare din criza economică provocată de pandemia de coronavirus: Discuțiile, reluate sâmbătă

Blocaj în negocierile de la Bruxelles privind planul de redresare din criza economică provocată de pandemia de coronavirus: Discuțiile, reluate sâmbătă
Foto: hepta.ro/Abaca Press / AA/ABACA

Prima zi a discuțiilor dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene s-a încheiat fără vreun rezultat concret. Șefii de state sau de Guverne din bolcul comunitar s-au reunit în acest sfârșit de săptămână la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles pentru a negocia pe tema viitorului buget multianual al Uniunii şi a planului de redresare din criza economică provocată de pandemia de COVID-19. Este prima reuniune de acest fel a oficialilor europeni de la debutul pandemiei de coronavirus. După prima rundă a discuțiilor, liderii din cadrul UE nu au ajuns la un numitor comun, astfel că negocierile continuă și sâmbătă.

Negocieri complicate la Bruxelles, pe tema planului de relansare economică post-pandemia de coronavirus

Așadar, sâmbătă, șefii de state sau de guverne din UE vor încerca să ajungă la un consens în ceea ce privește planul de peste 750 de miliarde de euro al Comisiei Europene privind relansare economică, sumă din care 250 miliarde de euro sunt credite, iar 500 de miliarde sunt subvenții care nu vor trebui să fie rambursate. Potrivit planului prezentat de șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, banii vor fi plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare.

Cinci state – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi Finlanda – denumite „frugale”, s-au declarat extrem de rezervate în legătură cu această propunere.

Potrivit Financial Times, discuțiile de la Bruxelles au devenit tensionate după ce premierul olandez Mark Rutte a cerut un veto național asupra modului în care vor fi cheltuiți banii, negocierile pe această temă făcând să fie lăsate deoparte discuțiile cu privire la criteriile în funcție de care se vordecide sumele alocate pentru fiecare stat în parte.

Concret, Rutte vrea ca planurile de reformă ale fiecărei țări să fie validate unanim de cele 27 de state membre, și nu cu majoritate calificată. Principalii beneficiari ai planului de redresare economică sunt Italia și Spania, țările europene care, în primăvara acestui an, au fost cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Acestea sunt însă considerate prea relaxate în materie de politică bugetară.

Cele cinci state amintite anterior sunt reticente și în privința sumei de 500 de miliarde de euro, sub formă de subvenții, și își doresc o diminuare a acesteia.

„Vrem desigur să dăm dovadă de solidaritate, dar avem de asemenea în minte și interesele contribuabililor austrieci”, a scris cancelarul austriac Sebastian Kurz, pe Twitter, precizând că țara sa nu va accepta acest plan în forma actuală.

Un alt subiect delicat de pe agenda discuțiilor este cel al condiționării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept, idee pe care state ca Polonia și Ungaria încearcă să o blocheze.

Klaus Ioannis: ”Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonbile, consistente”

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri înainte de plecarea la Bruxelles, că optimist că, în cele din urmă România va obține sume ”rezonabile, consistente”. Șeful statului a precizat însă că se așteaptă ca negocierile să fie unele complicate.

”Discutăm despre pachetul destinat revigorării economice. Este un pachet pe care contăm. Sunt bani care vor fi folosiți pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19. Noi dorim să obținem sume consistente. Aici avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnați, așa-numitele granturi. Sunt bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică,pentru firme,pentru modernizări, pentru digitalizare, pentru modernizarea întregului sistem educațional, pentru fondul social și multe altele. Se negociază sume foarte mari. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în așa fel încât să obținem un rezultat consistent. (…) Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonbile, consistente”, a spus Klaus Iohannis.

Reuniți vineri la Bruxelles, șefii de state și de guverne au purtat cu atenție măștile de protecție – mai puțin premierul Bulgariei, care a ținut-o sub nas – și au încercat să se salute cât mai distant, atingându-și doar coatele.

Urmăriți B1TV.ro și pe